Trening snage ima neverovatne prednosti za sportiste koji se bave sportovima izdržljivosti – ali često se previdi ili preskoči! Pogledajmo top 5 izgovora koje sportisti koriste sa preskoče trening snage.

Postaću glomazan

Mnogi sportisti koriste ovo kao izgovor da ne rade treninge snage. Trening snage ima svojih nuspojava, ali uglavnom uključuje neverovatan dobar osećaj, smanjenje telesne masnoće i stvaranje izvrsne telesne građe. Uz to, trening snage poboljšaće vašu snagu, ekonomičnost trčanja i pomoći će da smanjite rizik od povreda.

Doslednost u treninzima snage (u kombinaciji sa pravilnom ishranom) daje vam ove prednosti jer pomaže u povećanju čiste mišićne mase; što znači promenu u telesnom sastavu (veći postotak vode u telu, niži postotak masti). Pored toga, redovni treninzi snage pomažu u jačanju, koju možemo iskoristiti za svaki zaveslaj u vodi, okret pedale na biciklu i korak u trčanju.

Ne trčim dobro nakon treninga snage

Triatlonci će biti upoznati s treninzima koji se sastoje od treninga na biciklu nakon kog sledi trčanje. Kako se osećaju vaše noge kad prvi put radite ‘tranziciju’? No, kako nastavljate sa treninzima i u svoj trening implementujete sve više treninga bicikl-trčanje, shvatićete da izuzetno dobro trčite nakon bicikla.

Dobrodošli na ‘drugi trening spajanja’. Prvo odradite trening snage, a zatim odmah plivanje, bicikl ili trčanja što je izuzetno učinkovito. Da, treningom snage stvaramo umor u gornjem i donjem delu tela, a zatim dodajemo još jedan trening tim umornim mišićima. Baš poput treninga spajanja bicikl-trčanje koji ste možda već savladali, iste adaptacije dogodiće se i kod treninga spajanja koji uključuju snagu.

Ključno za telo za dan trke je naučiti telo da se dobro ponaša i čak i kad je umorno. Dođite na trku, kada se odmorite i pripremljeni, samo zamislite kako ćete se osećati sjajno!

Ja radim jogu umesto treninga snage

Joga je sjajna, kao i mnoštvo zabavnih aktivnosti koje povećavaju snagu, pokretljivost i ravnotežu. Ali joga ne zamenjuje trening snage, jer ne preopterećuje mišiće na isti način. Da biste povećali snagu i stekli gore spomenute prednosti, moraćete svoju joga praksu nadopuniti nekim vežbama opterećenja.

Kada govorimo o treningu snage, njega radimo u teretani. Radimo i bučice, tegove, na mašinama, pliometriju.

Trening snage…samo kad se završi sezona

Kakve bi bile vaše trkačke performanse da trčite samo 2-3 meseca u godini? Kakav bi bio sastav vašeg tela da se fokusirate samo na to da se pravilno hranite 2-3 meseca u godini? Odgovor na jedno i drugo je: ‘ne baš dobro.’ Baš kao i na sve aspekte treninga i prehrane, ako želimo postići maksimalnu korist, trening snage mora se raditi tokom cele godine. Svakako, dolazi do varijacima u broju treninga snage tokom godine, ali fokusiranje na bilo nešto samo tokom sezone, neće dati zadovoljavajući rezultirat.

Nemam vremena

Nalazite vremena da odradite trening plivanja, bicikla i trčanja, zar ne? Zašto onda ne možete da uklopite i treninge snage? Evo i zašto; to je zato što ih ne vidite kao prioritet. Uključivanje treninga snage ne znači odvajanje više vremena vašem rasporedu na treninge. To jednostavno znači da iskoristite raspoloživo vreme i napravite raspored rada i odmora kako biste bili sigurni da trening snage dobija dovoljno pažnje kao i vaši drugi treninzi. Bez obzira koliko sati imate za trening, samo je pitanje raspoređivanja slobodnog vremena.

Ako se koristite gore navedenim izgovorima u vezi sa treningom snage, bez brige, danas je novi dan i novi početak! Vreme je da prestanete da se pravdate i da nađete vreme za trening snage.

Izvor: triathlon.com (DR. RICK KATTOUF)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)