Zašto se mučiti s čišćenjem i podmazivanjem pogonskog sklopa vašeg bicikla? Osim što izbegavate neugledne tragove prljavštine sa lanca na nogama, štedite energiju tokom pedaliranja kad je pogon čist, sve to vam omogućava bržu vožnju.

Studije iz laboratorija za ispitivanje činjenica o trenju pokazale su da zaprljan i nepodmazan lanac nakon ‘prljave’ vožnje može da vas košta i do 12w (za vozača koji vozi 250w ~ 5 posto njegove snage), a nakon kišne vožnje gubitak snage oko 6w. Čak i u jednočasovnoj vožnji bez blata, šljunka, prljavštine ili kiše, prosečno povećanje trenja usled prljavštine koje skuplja na očišćeni i sveže podmazani lanac tokom vožnje iznosi 0-4w.

Uticaj na životnu sredinu

Tradicionalni rastvarači na bazi ugljovodonika izrađena od sastojaka na bazi nafte, poput heptana, obično su najbrža i najefikasnija sredstva za čišćenje. Brzo rastvaraju debele slojeve masti/ulja/prljavštine ali nisu ni biorazgradivi ni netoksični.

Zeleni ili “bio” rastvarači, poput etanola, koji su izvedeni iz poljoprivrednih kultura nemaju tendenciju da rastvaraju i masnoću/ulje/prljavštinu, ali se obično smatraju sigurnijima za okolinu. To, međutim, ne znači da nisu otrovni, pogotovo nakon što pokupe prljavštinu sa lanca. Stoga, ne želimo da ove stvari završe u odvodnim kanale i konačno u vodotoku. U idealnom slučaju želimo da sredstvo za čišćenje bude: 1) biorazgradivo, 2) netoksično i 3) ima visoku koncentraciju osnovnog rastvarača za efikasnije čišćenje, što možda nećete naći na etiketi.

Zaključak: Da biste imali najmanji uticaj na okolinu, održavajte svoj pogon tako čistim da vam ne treba nikakvo ili vrlo malo hemijskih rastvarača.

Čišćenje bez hemijskih sredstava


Evo brzog i jednostavnog načina čišćenja lanca. Za najbolje rezultate radite to svakodnevno (nije potrebno nikakvo sredstvo) i koristite gumene rukavice.

Obrišite lanac

Okrenite pogon dok hvatate krpom lanac. Obrišite točkice preko kojih prelazi lanac. Držeći krpu, stisnite zube točkica kotača dok okrećete pogon.

Očistite zupčanike

Stavite krpu između zupčanika slobodnog dela zadnjeg pogona i pomerajte napred i nazad kako biste očistili svaki zupčanik.

Krpom obrišite mjenjače i prednji pogon.

Čišćenje rastvaračem


Ako vaš lanac ima glavnu kariku (spojnicu), uklonite je i sledite ove korake.

  1. Stavite lanac u staru posudu sa vodom i rastvaračem, poklopite.
  2. Snažno promućkajte.
  3. Osušite lanac u potpunosti.
  4. Vratite lanac na bicikl.

Ako vaš lanac nema glavnu kariku (spojnicu), upotrebite alat za čišćenje lanca koju ćete napuniti rastvaračem, stegnite je oko lanca i okrečite pogon.

Ekološka prihvatljivo (najbolja opcija)

Najmanji uticaj na okolinu ima suva krpa. Obrišite i podmažite lanac svakodnevno, a smanjićete loš uticaj na okolinu, a pritom ćete se i dalje efikasno voziti.

Izvor: triathlete.com (LENNARD ZINN)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)