Verujem da ste čuli da su bebe rođene sa unutrašnjim instinktom za plivanje ili ronjenje. Naravno, ne znaju kako da plivaju slobodnim stilom ili delfinom, ili kako da rone do dubine 3m. Međutim, nakon devet meseci u stomaku njihovih majki, bebe su spremne da “uče” kako plivati nakon što su rođeni. One svakako znaju kako se roni. Da budem precizniji, znaju kako zadržati dah kada su u vodi. Nažalost, ova neverovatna sposobnost beba se gubi nakon što prođe šest meseci od rođenja.
Od kada sam započeo Bebi plivački klub, imao sam priliku da radim sa mnogim bebama, još više kada su rođena moja mala ajkula i riba. Upravo zbog ovog unutrašnjeg refleksa, stručnjaci sugerišu da bi trebalo upoznati naše bebe sa prednostima vode nakon njihovog rođenja, tačnije nakon što su stari dva meseca. Deca koja su počela da plivaju kada su bebe neće imati samo bolji imuni sistem i razvoj mišića, već će bolje i spavati i bolje razvijati motoričke veštine i biti manje stidljive. Moja deca su počela da se igraju u vodi kada su imala četiri meseca, sada imaju gotovo tri godine. To ne znači da imaju redovne treninge, samo da su se upoznali sa vodom i znaju da uživaju u njoj.
Voda je savršeni medijum za stimulaciju bebe. Roditelji su njihovi prvi plivački treneri, jer kod kuće u kadi, uče bebu i prijatnim i neprijatnim osećajima u vodi. Zato vaše kupatilo postaje njihov prvi bazen i mesto za učenje, stimulisanje, zabavu i uživanje. Roditelji bi trebalo da omoguće ovaj redovni deo maženja, igranja i komunikacije sa vodom, a pretvarajući svoje kupatilo zabavne aktivnosti u svakodnevnu rutinu. Ova prva iskustva u kupatilu su zapravo prve lekcije za plivanje vaših beba. Ako vaša beba plače dok se kupa mora biti nešto u ćemu ne uživa! Možda joj je hladno ili je gladna, ili je udarila o ivicu svoje kade, ili joj je možda voda ili šampon ušao u oči … Sve sam to prošao sa svojom decom.
Pa, kako bebe plivaju i rone onda? Bebe i deca nemaju osnovne motoričke veštine kako bi plivale određenim stilomi  dok ne napune  četiri godine. Međutim, bebe se mogu biti nezavisno kretati u vodi dugo pre nego što napune određene godine. Umesto da koriste tradicionalne tehnike plivanja, koriste se primitivno-instinktivni potezi za kretanje u vodi. Njihovi potezi, kada su mladi, podsećaju na plivanje i igranje delfina ispod površine vode.
Šta se dešava ako se vaša beba zagrcne uvodi? Naravno, nije lako videti kako vaše dete davi na vodi, ja sam prošao to mnogo puta sa svojim i drugim bebama. Ali sa kratkim zaronima u vodu podučavamo ih ili ih podsećamo kako da zadrže dah, to i neće škoditi vašoj bebi, ali zapravo pomažu im da steknu važnu veštinu, koja bi jednog dana mogla da im spase život…Zato ne brinite, i zapamtite, ako ste opušteni u vodi, tako će i vaša beba biti. Verujte mi, oni mogu da osete sve, vaše poteze, vaš stisak, držanje tela, ton vašeg glasa … doslovno sve.
Kada bi vaša bebe trebalo da uči da pliva? Moj savet za pre kontakte vaše bebe sa bazenom, pod sopstvenim i nadzorom plivačkog stručnjaka, trebalo bi da se desi kada beba napuni šest meseci. Međutim, za one koji mnogo vole vodu, a ja sam jedan od njih, možete započeti obuku sa vašom bebom čak i kada su stari četiri meseca. Bar sam to učinio sa svojom decom. Stvarno zavisi od deteta. Na isti način, neka deca počinju da hodaju kada im je sedam, devet ili trinaest meseci. Međutim, kada im je šest meseci, bebe su zainteresovane za različita okruženja i aktivnosti, imaju dobru kontrolu nad vratom i roditelji mogu uživati u plivanju s njima.
Vredno je napomenuti da se ovaj uvod u vodu mora postepeno odvijati iu kontrolisanom okruženju. Bebe ne bi trebalo da budu izložene suncu, a voda mora biti dovoljno topla (minimum 30C) kako bi se obezbedili prijatni i ugodni uslovi za kupanje.
Tokom prvih susreta sa vodom, naglasak treba staviti na zabavu roditelja i bebe, a ističem da bebe ne bi trebale biti primorane da rade ništa što ne žele. Najbolja lekcija za plivanje beba su ona koja su puna jednostavnih aktivnosti za decu, pesme i ples, sa nežnim i pažljivo kretanjima i koracima. Pesme i muzika pružaju nežnu stimulaciju i najefikasniji način komuniciranja sa vašom bebom. Ponavljanja su zabavna, umirujuća i promovišu učenje, i za bebe i njihove roditelje.
Zbog toga, predlažem da se opustite i počnete plivati sa bebom, ali pre svega zabavite se i uživajte zajedno! Ti momenti su jednostavni, magični i nezaboravani!
Vladimir Anusic
Latest posts by Vladimir Anusic (see all)