Ako nosite kontaktna sočiva, verovatno ste uskočili u bazen dok ste ih nosili. Uostalom, njihovo uklanjanje može biti gnjavaža, a naočare za plivanje će vam sačuvati vaše oči od vode. Osim toga, nije toliko velik problem plivati sa sočivima, zar ne?

Ako bolje pročitate uputstava za sočiva možete otkriti neke zastrašujuće informacije zbog kojih ćete možda i promeniti mišljenje. FDA je preporučila da sočiva ne budu izloženi bilo kojoj vrsti vode, uključujući bazene, okeane i jezera. Postoje dokazi da plivanje sa sočivima u nekim okolnostima može dovesti do infekcije očiju, iritacije i stanja opasnih za vid. Iako su ekstremni incidenti retki, treba voditi računa da se ne dogodi nešto što ne želite.

“Plivanje sa kontaktnim sočivima smatra se manje sigurnim od plivanja bez istih,” objasnio je Catt, “treba samo preduzeti sve mere opreza.”

Prvo, razmislite o vodi u kojem ćete plivati. Bakterije, slobodno živi amebe i paraziti mogu postojati u većem broju unutar prirodnih voda, kao što su jezera, reke i okeani. U takvim vodama bolje je koristiti naočara za plivanje ali bey sočiva. Ali ni bazeni nisu nužno 100% sigurni. Čak i u hloriranoj vodi patogeni organizmi mogu živeti. “Plivanje u hloriranom bazenu uglavnom je manje rizično od plivanja u jezeru, reci ili okeanu, mada taj rizik može varirati zavisno od toga koliko se dobro održava čistoća bazenu”, rekao je Catt.

Najčešća infekcija kupanjem je putem bakterije Acanthamoeba, koja se može vezati za sočiva, uzrokujući infekciju i upalu. Acanthamoeba se nalazi u svim vodama, čak i u hloriranim bazenima. Kratko izlaganje patogenima može biti dovoljno da izazove infekciju čak i bez kontakta, ali sočiva omogućavaju tim neželjenim uljezima da se smeste unutar njih, povećavajući šanse za infekciju i iritaciju. U retkim, ali ozbiljnim slučajevima (oko 2,5 od 100 000 osoba koje nose sočiva) bakterija može izazvati infekciju u vašem oku, a kod nekih od tih infekcija može da rezultuje ozbiljnim posledicama, poput gubitka vida.

Da biste umanjili rizik, Catt je rekao da nošenje svakodnevnih sočiva za jednokratnu upotrebu, za razliku od tradicionalnih višekratnih sočiva, smanjuje verovatnoću da će doći do infekcije u oku. Studije pokazuju da su rizici nastanka čira na rožnici mnogo veći s višekratnim sočivima u poređenju sa dnevnim jednokratnim, bez obzira koristi li ih tokom plivanja.

Ako svakodnevno nosite sočiva za jednokratnu upotrebu, još jedan savet je da ponesete još jedan par sočiva koji ćete nositi nakon kupanja ili planirajte nositi naočare ostatak dana. Jednokratna sočiva treba ukloniti i baciti nakon plivanja, umesto da ih ponovo koristite.

Ako se nose tradicionalna višekratna sočiva, treba ih ukloniti i očistiti nakon plivanja. Catt je rekao da tečnost za čišćenje hidrogen-peroksida obično čisti i steriliše sočiva preko noći bolje nego višenamenska tečnost poput Optifree, BioTrue ili ReNu – iako ClearCare ne treba koristiti za čišćenje sočiva i stavljati sočiva ponovo u oči; za rešenje je potrebno neko vreme da se neutralizuje ili će uzrokovati ozbiljne probleme. Plivanje sa čvrstim ili gaspropusnim sočivima se ne preporučuje, jer postoji velika verovatnoća da će se pomeriti tokom plivanja.

Ramatranjem navedenih mera opreza značajno ćete smanjiti šansu da imate bilo kakvih problema i trebalo bi da možete da plivate i jasno vidite. Međutim, ako primetite bilo crvenilo, oticanje ili bol u oku nakon plivanja, odmah posetite svog oftalmologa. Iako bi simptomi mogli biti uzrokovani jednostavnom iritacijom iz vode, čak i kratko odlaganje može dovesti do dužeg vremena oporavka ili do težih posledica.

Izvor: Triathlete.com (Susan Lacke)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)