Dehidracija nije nešto o čemu razmišljaju ljudi dok plivaju. Ali dehidriranje tokom plivanja dešava se češće nego što većina misli.

„Mislim da je najčešća zabluda:„ Ne znojim se dok plivam “, kaže dr. G. John Mullen, fizikalni terapeut i bivši plivač.

Znojenje je prirodni odgovor tela na napor, i lako se događa i u vodi i van nje. Triatlonci usred teške trke u pravim uslovima mogu izgubiti do četiri litre tečnosti na sat. Možda se ne znojite toliko dok plivate kao tokom trčanja ili vožnje biciklom ali postoji velika verovatnoća da ćete dehidrirati dok plivate.

“Kada vozite bicikl ili trčite, vidite znoj, osećate toplotu, a mislim da postoji samo unutrašnji mehanizam koji kaže:” Trebao bih piti više vode “, objašnjava Mullen. “Kad plivate, ne osećate da vam je vruće, ali sigurno možete podići telesnu temperaturu i povećati rad srca.” Svi ti faktori sastoje se u smanjenju unosa tečnosit ispod održivih nivoa.

Temperatura vode takođe može igrati ulogu u dehidratacijui dok plivate. U radu iz 2011. objavljenom u časopisu Science and Sport, istraživači sa Univerziteta u Palermu u Italiji imali su grupu takmičarskih plivača koji su učestvovali u trci na 5K na različitim temperaturama vode, merene su njihovi vitalni parametri pre i posle. Njihov zaključak? Povećana temperatura vode sa 23C na 32C rezultovala je da su se plivači duplo više znoje.

Izbeći dehidraciju dok plivate na treningu nije teško. Mullen predlaže konzumiranje približno 0.5L vode po ustajanju. Držite bocu vode na zidu bazena i pijte je između pauza (mali gutljaji). Ako dugo radite trening izdržljivosti obavezno se hidrirajte i nakon što završite plivanje.

Izbjegavanje dehidracije dok plivate u trkačkom danu ili u otvorenoj vodi iziskuje malo više planiranja. “U odnosu na biciklizam, nemate gde da držite tu bocu”, kaže Mullen. Umesto toga, na trening dođite već hidrirani i potrudite se da imate tečnost spremnu u torbi nakon treninga.

Ako ste skloni grčevima tokom plivanja, dodavanje mešavine sportskih pića u bocu s vodom može vam pomoći. Studija iz 2005. sa Univerziteta u Alabami otkrila je da su ispitanici koji su pili mešavinu elektrolita i ugljenih hidrata tokom vežbanja su više nego udvostručili distancu plivanja pre nego što su imali problema. Šta god izabrali, samo slušajte svoje telo.

„Mislim da je najvažnije da sportista zna da dobro podnosi i da u određenoj meri uživa u ukusu,“ kaže Mullen. “Te stvari ponekad mogu izazvati dobro raspoloženje i dobru energiju, a to može pomoći sportisti tokom trkačkog dana.”

Izvor: Triathlon.com (Adam Roy)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)