18. februara 1978. rođen je novi događaj. Vraćamo vreme unazad.

Pre 44 godine, prvi Ironman triatlon startovao je na obalama plaže Waikiki na Havajima. Zamisao bračnog para Judy i John Collins, „Iron Man“ (kako su ga tada zvali) spojio je tri najteže trke na Havajima u jedan događaj: Waikiki Roughwater Swim na 3,8km, 180km  O’ahu Bike Trka i Honolulu maraton na 42,2km. Cilj? Ponuditi zaljubljenicima u sport izdržljivosti priliku da urade nešto duže i teže nego što su ikada pre to odradili. Evo osvrta na taj veliki dan, prema brojkama.

18: Broj prijavljenih sportista za trku; od kojih su trojica odustala pre samog starta trke, navodno su promenili mišljenje nakon što su videli kaliki su talasi.

12: Broj sportista koji su tog dana završili trku. Trojica sportista su odustali u toku trke, navodno „jer im je ponestalo vremena i morali su da krenu na posao“.

0: Broj žena koje su učestvovale u inicijalnom događaju.

5 USD: Iznos koji je svaki učesnik platio za učestvovanje na trci. Startnina je išla za gorivo, uključujući pakete „Gookinade“, praška za zamenu elektrolita koji je otkrio biohemičar i trkač Bill Gookin (proizvod je još uvek prisutan, iako ga sada koristi Vitalyte). Trošak je takođe pokrio trofeje  — figuru „Iron men“ koju je John Collins napravio od zalemljenih bakarnih cevi i velike matice za glavu.

3: Stranice koje su sačinjavale pravilnik koji su napisali supružnici Collins i dali svakom učesniku, naglašavajući različita očekivanja sportista (poput potrebe da se obezbedi vozilo za podršku i vodič za veslače za plivanje) i opis staze. Posljednja stranica uključivala je sada poznati slogan: „Plivaj 3,8km Vozi 180km Trčite 42,2km! Hvalite se do kraja života!”

57 minuta, 35 sekundi: Najbrže isplivani segment tog dana pripada Archie Hapai, 31-godišnjem studentu na Univerzitetu Hawaii i odlikovanom vijetnamskom veteranu koji je ušao u utrku da ispravi DNF tokom plivačke trke u otvorenim vodama mesec dana pre. „Ne sećam se svih razloga zašto sam odradio Ironman, ali to što nisam završio plivanje  od Molokai do Oahua je imalo neke veze s tim“, rekao je Hapai 2011. godine.

6 sati, 56 sekundi: Gordon Haller je ostvario najbolje vreme an biciklističkom segmentu. Haller, bivši mornar, stručnjak za komunikacije, koji je u to vreme bio taksista, čiji je rekord na maratonu bio 2:27h.

13 minuta: Vođstvo koje je John Dunbar, 24-godišnji bivši vojnik američkih foka, imao prednost na samom početku trkačkog segmenta. (Legenda kaže da je, kada je Dunbarovoj ekipi koji su mu davali podršku ponestalo vode, on je pristao da pije limenke Budweisera.) Na kraju je brzonogi Haller (koji je završio maratonski deo trke za 3:30h u poređenju sa Dunbarovih 4:03h) završio na prvo mestu, ostvarivši pobedu za 11 sati, 46 minuta i 40 sekundi. Haler je nastavio da dovršava oko dva tuceta Ironmansa. “Bili smo samo gomila običnih momaka koji su se na to odlučili. Drugi ljudi su to videli i odlučili su da učine to isto”.

1980 Godina kada su Collinsi dali ABC-jevom Wide World of Sports zeleno svetlo za snimanje trke. Kada je snimak dospeo u dnevne sobe širom planete, triatlon je zaista uzeo maha.

1981 Godina kada se trka preselila sa mirnih obala Waikikija u selo Kona na Velikom ostrvu Havaji, gde je ostala sve do danas.

Izvor: Triathlete.com (Sarah Wassner Flynn)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
en_GB