Bol u prednjem delu kolena ili bol u prednjem koljenu uobičajna je povreda koja se javlja i kod rekreativaca kao i iskusnih triatlonaca. Bol u prednjem kolenu često se naziva patelofemoralni sindrom ili patelarni tendonitis. Izvor bola kod biciklista obično je upala uzrokovana prekomernim ponavljanjem nepravilnih pokreta, a ne oštećenje uzrokovano traumom.

Triatlonci su u većem riziku od razvoja bolova u prednjem kolenu zbog često agresivnog položaja na hronometarskom biciklu. Ako patite od bolova u prednjem kolenu, to može biti posledica nekog od ova četiri uzroka:

Training

Naglo povećanje obima treninga bilo zbog kilometraže ili treninga sa niskim kadencom (rad na brdu sa većim brzinama) može povećati opterećenje tkiva koje prelaze prednji deo kolena.

Rešenje: Privremeno smanjite kilometražu i fokusirati se na veću kadencu (> 80 obrtaja/min).

Pozicija sedišta (sica)

Prenisko i/ili previše napred postavljeno sedište značajno će opteretiti kvadricepse i patelarnu tetivu. Na triatlonskom ili TT položaju za bicikl, sedište se često gura ka napred po šinama kako bi se „pregazile“ pedale, ali po cenu oštećenja vaših tkiva.

Rešenje: Podesite sedište, ili još bolje, uložite u pravilno postavljanje bicikla. Ovo je posebno važno ako ste nedavno kupili novi bicikl, budući da nov bicikl ima drugačiju geometriju (stoga drugačija fina podešavanja) od prethodnih dizajna.

Dužina prednjeg pogona

U nastojanju da steknu veću polugu tokom okretanja pedala, biciklisti često koriste duže poluge na prednjem pogonu koje mogu uzrokovati preterano savijanje kolena.

RešenjeDecrease to appropriate length

Pretegnutost mišičnog tkiva

Nedostatak fleksibilnosti može uzrokovati nepravilne pokrete u mišićima stvarajući kompresiju i bol. Pretegnuti kvadricepsi i/ili pretegnute iliotibijalne trake su krivci.

Rešenje: Započnite redovnu rutinu istezanja, masaže i korišćenja valjaka.

The bottom line

Remember da će ignorisanje bola i pokušaj treniranja sa istim dovesti do značajnijih povreda i većeg gubitka kvalitetnog vremena za trening. Rana prevencija i lečenje povreda koje se ponavljaju može vas pre vratiti na zacrtani put.

Source: triathlete.com (Casey Maguire)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
en_GB