Kada je ljudima postavljeno pitanje iz naslova, ispostavilo se da većina ne zna odgovor. U pokušaju da odgovore, izneli su nekoliko pretpostavki. Predlažem da razmislite i iznesete sebi ideju o odgovoru na pitanje “gde idu kilogrami kada mršavim?”. Neki od odgovora koje su anketirani dali su: “Nestaje”, “Odlazi u etar”, “Odlazi u drugu dimenziju”, “Postaje energija”, “Isparava”, “Odlazi putem znoja”, itd.
Ni jedan od ovih odgovora nije tačan. Neki su, ipak, bili donekle blizu. Nećemo se baviti sa prva tri odgovora jer je jasno da ne može nestati (materija ne može nestati, fizika iz osnovne) niti otići u neki etar, a takođe nemamo ni međudimenzioni portal u masnom tkivu.
Što se energije tiče, možda na prvi pogled deluje kao pravi odgovor da postaje enrgija. Ipak, nije skroz tačan. Nije moguće neku materiju pretvoriti u energiju. Bar sa stanovišta hemije, moram napomenuti, jer bi me u suprotnom neki fizičar opomenuo da je moguće spajanjem sa istom količinom antimaterije. I usputnim uništavanjem omanjeg grada eksplozijom nastalom kad god neko smrša par kilograma.
Kod nekih hemijskih reakcija se može osloboditi energija, ali materija ostaje. Tako da ostaje i naše pitanje – gde to odlazi.

Prvo ćemo se pozabaviti time odakle masnoća u našem telu.Hemijska formula za ljudsku mast je C55H104O6. Da se primetiti da se sastoji od istih elemenata kao ugljendiksid (CO2) i voda (H2O). Proces nastanka masti započinje u biljkama. One procesom fotosinteze uzimaju ugljendioksid i vodu i koristeći Sunčevu energiju stvaraju šećer.

Usputna zanimljivost:Hemijska formula šećera je C6H12O6. Ovo zahteva 6 molekula ugljendioksida i 6 molekula vode. Ali, 6 mlekula vode ima 12 atoma kisenika a nama (tj. biljci) treba 6. Preostalih 6 biljka oslobađa. I to je ono kako biljke daju kiseonik.

Kada unosimo šećer, on se apsorbuje direktno u krvotok, nema potrebe za varenjem. Taj se šećer koristi za proizvodjnu energije procesom koji ćemo ovde preskočiti da ne bismo previse komplikovali stvari. Neiskorišćeni šećer se još komplikovanijim procesom pretvara u mast i skladišti za kasnije korišćenje. Ovde se takođe oslobađa nešto kiseonika koji koristimo za razne druge stvari.

Napomena: Ovo je vrlo pojednostavljen prikaz process i izdvojen je iz grupe raznih procesa koji se zajedno zovu metabolizam.

Drugi način dobijanja masti je konzumiranje one koju je neka životinja već napravila za po prethodno opisanom receptu i pri tome je ne iskoristimo svu za proizvodnju energije. Sada da vidimo kako se oslobađa mast.Kada nam količina šećera u krvi opadne i ponestane nam goriva za mišiće, mozak i manje-vise sve ostalo, uzimamo mast iz rezervi i razlažemo je na ugljendioksid i vodu (usput koristeći energiju dobijenu iz tog procesa). Ko je pažljivo čitao, setiće se da smo prikom dobijanja masti oslobodili izvesnu količinu kiseonika. Zbog toga je potrebno da ga obezbedimo da bismo uradili obrnuti proces. To postižemo procesom koji se zove udisanje vazduha. To je ono kad koristimo kiseonik koji su nam biljke dale.

Formula za ljudsku mast5 SAJT
Na kraju balade dobijamo ugljendioksid i vodu. Neću ovde pisati kompletan proračun, prikazano je u videu, ali krajnji rezultat svaki “igubljeni” kilogram masti prelazi u 840 grama ugljendioksida i 160 grama vode. Ugljendiosida se oslobađamo procesom zvanim izdisanje vazduha (to je ono gde mi vraćamo ugljendioskid koji koriste biljke za… ?). Vodu koristimo za druge potrebe, a znamo kako na kraju završava.

Usputna zanimljivost br. 2: Biljke zarobljavaju energiju sa Sunca u hemijske veze šećera. Mi tu energiju kasnije koristimo razlaganjem šećera. Sva energija koju koristimo za hodanje, razmišljanje, reprodukciju – dolazi sa Sunca (bez ikakvih hipi varijanti, čista fizika i hemija)Dakle, odgovor na naše pitanje je – kada gubimo kilograme, izdišemo ih. Ne idu u drugu dimenziju, ne nestaju u ništavilo niti išta slično već ih naprosto izdišemo (uz par godina fakultetske biohemije pre toga).

Ne! Nećete više mršaviti ako više dišete. Jedino ćete postići da vam se zavrti u glavi. Potrebno je prvo naterati telo da obavi onu biohemiju.Zbog toga, ukoliko želite da smršate, nema potrebe za raznim tabletama i preparatima. Umesto toga, iskoristite jednostavan metod: jedite manje, krećite se više i nastavite sa disanjem.

Inspirisan govorom Rubena Mirmana

Matematika gubljenja kilograma
(Ruben Meerman)

Marko Popin
Latest posts by Marko Popin (see all)