Sunce sija…ptice cvrkuću a tvoj alarm za buđenje zvoni – jutro je. Da biste imali produktivan dan postoje stvari koje treba da radite svako jutro i to ne uključuje ispijanje ogromnih količina kafe.

Popijte čašu vode

Kada se ujutro probudite, šta je prva stvar koju radite? Proveravate svoj telefon, ustajete i perete zube? Ako ne popijete bar jednu veliku čašu vode ne činite svom telu uslugu. Postoji mnogo razloga zašto je konzumiranje vode rano ujutro fantastična ideja. Pijenje vode odmah nakon što se probudite pomaže vašem telu da lakše funkcioniše tokom dana i razbudi se nakon spavanja. Verovatno niste otišli u toalet najmanje pet do osam sati, tako da redovna probava nije sprovedena, pijenje vode nakon ustajanja pomaže da se izbace svi toksini koji se nalaze u vašem stomaku. Pošto niste ništa jeli, ova navika je veoma efektivna. Pijenje vode ujutru je takođe odlična ideja ako hoćete da kontrolišete svoju težinu jer ona može da vam pokrene metabolizam. To omogućava vašem telu da sagoreva više kalorija tokom dana kako biste učinilo ceo proces još delotvornijim pokušajte iscediti limun u vodu. Ne samo da je ukus odličan, već će vam ova voda s ukusom učiniti da se osećate malo sitijim, tako da se ne prejedete velikim doručkom.

Prema studiji iz 2011. godine sa Univerziteta u Sidneju, konzumiranje više vode može smanjiti rizik od dobijanja hronične bolesti bubrega i drugih telesnih problema. U sustini, što više vode pijete, to bolje funkcioniše vaše telo, tako da ima smisla započeti dan sa čašom vode. Međutim, budite sigurni da je voda na sobnoj temperaturi i da nije hladna ako je ledena voda takvo pijenje može vam izazvati bol u stomaku.

Jedite zdrav doručak

Da li se ujutro hranite industrijskim zaslađenim žitaricama što zvuči užasno privlačno? Ovaj slatki doručak ne pomaže vašem telu tokom celog dana. U početku vam može dati malo energije, ali kada vam nivo šećera u krvi padne nakon nekoliko sati ‘srušićete se’ i biti ponovo umorni i gladni. Umesto slatkih poslastica, na primer, odlučite se za hranjiviji doručak zdravim semenkama.

Ovasene pahuljice su odličan izvor proteina i odlične za zdravu probavu, jer su pune zdravih minerala, vitamina i složenih ugljenih hidrata koji se sporo probavljaju u vašem sistemu, održavajući nivo šećera u krvi stabilnim. Dodavanje voća u vašu činiju je odličan način da unesete ukusnu hranu u vaš doručak. Odlučite se za voće kao što su borovnice, maline i jagode jer sadrže manje šećera od drugih plodova, a takođe su bogate antioksidantima.

Ako niste veliki obožavatelj slatkiša kada je u pitanju doručak, jaja su odličan izvor proteina i mogu vas duže držati sitijima. Pojedite nekoliko jaja sa svežim spanaćem i lukom za ukusan doručak.

Ustanite čim se alarm aktivira

Zaista nema zvuka goreg od alarma koji se uključuje, osim kad se uključi po drugi i treći put, ako ste čest korisnik dugmeta za ‘odlaganje’. Dok primamljivo pritiskate dugme za ‘odlaganje’, činite više štete nego koristi kada je u pitanju produktivno jutro i dan. Kada zaspite i ponovo se probudite 10 ili 20 minuta kasnije prekidate ciklus spavanja koji će vas učiniti umornim i dezorijentisanim. Pokušajte da izdvojite sedam do osam sati spavanja noću, a zatim čim se alarm aktivira ustanete i izađite iz kreveta, čak i ako vam se to na prvi pogled čini loše, kasnije ćete biti zahvalni sami sebi.

Pustite sunce u prostoriju

Kada se probudite, vaše oči su prilično osetljive na svetlost, tako da ovo može biti teško, ali je važno otvoriti roletne. Vaše telo obavlja mnoge funkcije tokom dana, kao što je oslobađanje hormona za varenje i još mnogo toga, a to čini tako što zna da je to dan. Ako držite roletne zatvorene celo jutro i budete u mraku vaše telo misli da nije vreme da funkcioniše u potpunosti. To odlaže prirodni ritam vašeg tela i čini vaš dan lošim. Ako pokušavate da živite zdravim načinom života, to može da smanji vašu BMI (Body Mass Index) stopu prema dr. Phyllis Zee. Jednostavno otvorite roletne najkasnije kad se obučete ili pojedete doručak tako da vaše telo zna da je vreme za početak dana. Kada je vreme napolju posebno tamno i tmurno uključivanje svetla u vašoj kući će biti sasvim u redu.

Pokrenite se!

Nakon duge noći i spavanja vaši mišići i zglobovi mogu se osećati malo zategnuto i ukočeno ako počnete dan bez istezanja ili pokreta. Vežbanje ujutro je sjajan način da pripremite svoje telo za dan ‘podmazivanjem zglobova’ i zagrevanju mišića. Probajte ove vežbe ujutro i iskoristite njihove prednosti.
Duboki čučanj – stopala u širini ramena, a zatim spuštanje na dole, tako da je vaša zadnjica gotovo dodiruje pod zadržite ovu poziciju za 30 sekundi.
Poza pas – kobra stavite ruke ispred vas, ispravite noge i podignite stražnjicu kao da se krećete naopako u obliku V, povucite torzo prema nogama da biste osetili dobro rastezanje u vašim rukama i ramenima. Iako bi vam stopala trebala stajati ravno na tlu, slobodno podižite jednu petu u isto vreme kako biste ispružili noge i kukove. Pokušajte da ne budete previše ukočeni. Nakon nekoliko sekundi spustite torzo na tlo podižući glavu gore i natrag, to je poznato kao kobra poza i to je izvrstan nacin za istezanje trbušnih mišića i mobilizaciju vaše kičme. Kao kod svih vežbi ne zaboravite da dišete dok se krećete napred-nazad između ovih poza u trajanju od 60 sekundi.

Da li možete da uklopite ove aktivnosti u vaše svako jutro?

Nevena Radenkovic
Latest posts by Nevena Radenkovic (see all)