Možda su čovekov najbolji prijatelj, ali psi nisu uvek toliko društveni – posebno prema trkačima i biciklistima. Susreti s psima koji nisu na povocu događaju se često, bilo da se vozite seoskim putevima gde dvorišta nisu ograđena ili dok trčite kroz šumu u području u kojem vlasnici misle da se zakoni o povodcima ne primenjuju. To je rizična situacija – u najboljem slučaju pas samo želi da se mazi, a u najgorem slučaju je agresivan. Ali kako znati šta pas hoćei? To je zastrašujuće – jednostavno nemate predstavu kako pas razmišlja. “Svaka je situacija drugačija”, objašnjava Berman šta treba učiniti ako vas pas pojuri. „Ono što smanji agresiju jednog psa moglo bi pojačati agresiju kod nekog drugo. Trkači i biciklisti mogu se bilo gde naići na odvezane ili agresivne pse. “

Čak i najstrastveniji ljubitelj životinja može se naći u panici kada naiđe na psa. Pobeći? Ukočiti se? Odmaći se? Obratiti se psu mirno? Vikati? Ćutati? U situaciji kada je svaka sekunda bitna, važno je znati šta učiniti kako bi se smanjio rizik od napada životinje. Evo šta učiniti ako vas pas juri u vožnji ili trčanju, kao i saveti u vezi toga.

Šta učiniti kad vas pas povija

Stanite, spustite i zakotrljajte se

Ovaj savet daje K. Dwayne Hearst sa Instituta za provođenje zakona: „Zaustavite se, spustite pogled i zakotrljajte se u stranu dalje od psa, umesto da ste ravno usmereni prema njemu. “

Gledanje pravo u psa i uspostavljanje kontakta očima može se smatrati izazovom za psa, ali spuštanjem pogleda i laganim okretanjem smanjiće se fizički stav, čineći da izgledate manje zastrašujuće.

Ukočite se

Važno je da ne nastavite kretanje u smeru životinje, jer će većina pasa zaštititi svoje teritorijalne granice. “Kada vidite psa dok trčite, najbolje je povećati udaljenost između vas i životinje”, kaže Berman. “Većina pasa nije dovoljno agresivna da napadne trkača i zaustaviće se u određenom trenutku.” Ali nemojte bežati, jer bi to moglo pokrenuti poteru. Umesto toga, polako se povucite bez kontakta očima. Budite pažljivi kako gazite kako se ne biste spotakli i pali.

Stanite

Ako vas pas prati, ne mrdajte ako vas napadne. “Zamrznite se i ponašajte se poput drveta”, kaže Hearst. “Pas će verovatno lajati, blefirati i možda skočiti na vas, ali ako ne dobiju odgovor, mnogi će kružiti oko vas nekoliko minuta.” Ako ni to ne uspe, strogo viknite “mesto!” nekoliko puta dok se povlačite. Ako ste na biciklu, Berman dodaje da je dobra ideja da svoj bicikl stavite između sebe i psa, koristeći ga kao štit.

Ako dođe do napada, odaberite svoju strategiju

U ovom je trenutku sve bitno za preživljavanje, kaže Hearst. „Ako i dalje stojite, udarite psa snažno, ali ne bezobzirno. Primaknite se do zida na kojem možete održavati ravnotežu i odbiti napade psa. Ako vas sruši na zemlju, spustite pogled ili se uhvatite za potiljak. ” Možete koristiti i priručne alate, poput štapa ili kamena sa zemlje, ili čak bocu za vodu s bicikla. To može ublažiti reakciju psa dok ne odustane ili dok neko drugi ne uskoči u pomoć.

Ako je pas dovoljno velik da vas sruši, Berman kaže da se zaštitite: „Jedna dobra strategija je da se sklupčate u loptu, štiteći glavu i vrat. Lezite mirno i pravite se mrtvi. Većina pasa će se smiriti u ovom scenariju, jer više niste pretnja i možda će pas jednostavno da napusti mesto događaja. “

Nemojte se svetiti

Nakon ugriza ili napada psa, možda ćete hteti da se osvetite psu ili njegovom vlasniku. Izbegavajte ovaj impuls nakon što vas pas potera, jer možete ugroziti psa, što dovodi do novog napada.

Pozovite policiju

Osim slanja bolničara po potrebi, služba za hitne slučajeve može poslati policiju i šintere, koji mogu započeti postupak traženja psa i njegovog vlasnika (ako ga ima). Budite spremni dati što više detalja o napadu: „Pokušajte upamtiti što više možete: vrstu psa, veličinu, boju psa. Koje je boje bila pseća ogrlica? Takođe, ako ste primetili odakle je pas došao, iz koje kuće, zgrade ili imanja je izašao? “

Pribavite dokumentaciju

Ako se identifikuje vlasnik, službenici će vas verovatno kontaktirati s dodatnim informacijama, uključujući i to da li pas ima ažuriranu evidenciju o vakcinaciji protiv besnila ili ne. Hearst takođe preporučuje fotografisanje bilo kakvih povreda zbog sudskih spisa i / ili zahteva za osiguranjem.

Potražite medicinsku pomoć

Zavisno o težini vaših povreda, možda ćete trebati otići do lekara ili u bolnici na lečenje. Za površinsku ranu, poput ogrebotine, dobro operite vodom, nanesite antibakterijsku kremu i budno je pazite – ako postane jako crvena, bolna ili upaljena, posetite lekara. Ako vam je ugriz probio kožu, svakako otiđite lekaru – možda će vam biti potrebno ušivanje, antibiotici ili injekcije kako biste se zaštitili od tetanusa ili besnila.

Šta učiniti ako vas pas povija: saveti za prevenciju

Savet broj jedan za sprečavanje napada pasa je da vlasnik obuči pse da to uopšte ne čine i da uvek bude siguran da je pas u kući, dvorištu ili na uzici. Ako ste tokom vožnje ili trčanja naišli na psa koji laje na vas, pokušajte kontaktirati vlasnika pre ili nakon susreta. Ako imate stalni problem, nazovite policiju.

Međutim, nisu svi vlasnici odgovorni, a napadi pasa, iako retki, ipak se događaju. Zato Hearst preporučuje nošenje malog sigurnosnog uređaja, poput prenosne palice, vazdušne trube ili čak mali kišobran.

Berman takođe savetuje da je važno biti svestan svog okruženja: „Mnoge žrtve napada pasa nosile su slušalice i nisu čule psa dok nije bio kasno. Najbolje je ne koristiti mobilni telefon. Potrebna su vam sva vaša čula kako biste shvatili moguću pretnju dok još uvek ima vremena da je problem izbegne.

Izvor: triathlete.com (SUSAN LACKE)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)