Pre godinu dana patike za trčanje s pločicama od karbonskih vlakana ugrađenim u gustu, udobnu penu srednjeg đona patike i dalje su interesantna tema. Rast broja takozvanih “super cipela” bio je remetilački sigurno. Bilo je jasno da patike izgrađene dizajnerskom paradigmom koje su prvi put viđene u Nikeovoj Vaporfly 4% snižavaju vreme trčanja od 10K do maratona, ali puno trkača to je smatralo oblikom varanja ili mehaničkim dopingom. Osim toga, nove patike su puno skuplje od većine drugih modela – a ponekad udvostručuju cenu, koja se kreće od 180 do 275 USD po paru.

Veliko uzbuđenje trkača delimično je bilo i zato što je samo nekoliko marki napravilo patike s pločicama ugljenim (karbonskim) vlaknima, a svetska atletika tek mora predstaviti propise. Ali to je bilo i zato što nije bilo potpuno razumevanje za ono što je stvorilo prijavljeno poboljšanje performansi od 4% do 7%. Još uvek nismo sasvim sigurni koji je element najvažniji, a neke studije pripisuju največi efekat pene od koje je đon, dok druge tvrde da je čarolija u svojstvima karbonske ploče, ali jasno je da ceo paket ima efekat.

Sada, nakon što je gotovo svaki veći brend objavio model s pločicom od karbonskih vlakana i svetska atletika koji pruža propise za kontrolu specifikacija dizajna, kontroverza je zamrla.

Voleli ih ili ih mrzeli, super patike su tu pa su tu. Jedino preostalo pitanje: Koji par trebate kupiti? Urednik PodiumRunner Jonathan Beverly, pisac i ekspert za patike Adam Chase su ovde objedinili svoje utiske nakon što smo pretrčali značajne kilometre u svakom modelu i dobili povratne informacije od drugih trkača.

Patike sa visokim đonom i karbonskom pločicom

adidas adizero pro
adidas Adizero Pro | Photo: 101 Degrees West

Adidas Adizero Pro, $180

8.3 oz., 10mm pad peta prsti

Adidas je kasnio sa igrom, ali je konačno ovog leta potrošačima predstavio svoj top-model patika. Nije baš lagan kao neki od njegovih savremenika u žanru visokotehnoloških maratonskih trkaćkih patika, ali svejedno uspeva pružiti dobro potporu, blago živahno i efikasno trčanje. S novom, gustom i živahnom penom Lightstrike, Adizero Pro dizajniran je sa daleko prednjom platformom koja počinje kod jastučića stopala i brzo se spušta do prstiju. Kao takav, stvara zanimljivu interakciju s korakom, čini se da maksimizuje svojstvo odbijanja pene ispod stopala pre ubrzavanja prema nožnim prstima. To je prava brza patika koja je impresivna po svojoj sposobnosti da vam pomogne da popravite svoj hod, ne samo u prednjem delu nogom, već posebno do velikog nožnog prsta radi optimalne efikasnosti i snage podizanja. Najbolje se oseća kada ostanete uravnoteženi napred preko stopala i vratite stopalo brzo, ali oni su ugodni (samo što nisu toliko energični) pri sporijim koracima. Gornji deo je iznenađujuće dobar za Adidas brend, dok čvrsto drži stopalo kao što odgovara trkaču.

Brooks Hyperion Elite 2
Brooks Hyperion Elite 2 | Photo: 101 Degrees West

Brooks Hyperion Elite 2, $250

7.6 oz., 8mm pad peta prsti

Brooks je u februaru objavio svoju početnu Hyperion patiku sa karbonskim vlaknima, ali ova druga verzija sa boljom, izdržljivijom penom već je bila u izradi: Desi Linden je nosila par Hyperion Elite 2 na američkim Olimpijskim maratonima gde je trijumfovala kasnije tog meseca i bila je tako blizu drugog mesta sa 2:29:03, 11 sekundi od mesta za kvalifikacija.

Ova nova verzija ima nešto drugačiji oblik srednjeg dela đona, što joj daje osetno reaktivniji osećaj od samog originala. Naši trkači koji su probali patike otkrili su nam da amortizacija prigušuje sile udara i uglađuje trčanje bez preteranog uvijanja ili poskakivanja. Osim toga, umerena i neupadljiva klackalica ubrzava ritam kretanja. Od svih cipela koje smo testirali, ove se osećaju najnormalnije, i one su nam omogućile da brže trčimo 10–15 sekundi po kilometru. Gornji deo je gladak, jednostavan i efikasan, osiguravajući prijatan i udoban osećaj. Bili smo zabrinuti da će Brooks zabrljati najbolje aspekte originalnog Hyperiona – koji je imao polu-čvrst osećaj na dodir i daje dobar osećaj amortizacije tokom kretanja – ali oni su ga zapravo poboljšali.

HOKA Carbon X
HOKA Carbon X | Photo: 101 Degrees West

HOKA Carbon X, $180

8.7 oz., 5mm pad peta prsti

Hoka je bila drugi brend (nakon Nikea) koja je napravila patike poboljšane ugljičnim vlaknima za trčanje i trke na duge staze kad je objavila Carbon X početkom 2019. One su dovoljno široke i prilagođenije onima sa širim stopalima i savršeni su za trkače srednjih priga ili triatlonce, koji žele trčati što je brže moguće, a pritom da se osećaju ugodno, stabilno i efikasno. Patika Carbon X-a je polučvrsta i vrlo sigurna. Izraženo je prednje klackanje (pre jastučica stopala) koje drži vas da se neprestano naginjete prema napred. Kao takve, najbolji osećaj je pri većim brzinama, pri čemu smo ustanovili da se i dalje može dobiti na visokoj kadenci. Pri malim brzinama osećali smo se kao da nas forsiraju u unapred određen ritam – neprirodno brz ritam.

New Balance FuelCell TC
New Balance FuelCell TC | Photo: 101 Degrees West

New Balance FuelCell TC, $200

9.3 oz., 10mm pad peta prsti

Iako prilično spretan i efikasan, naš tim za testiranje ustanovio je da je FuelCell TC više usmeren na trening nego na trke. Meke su i udobne, ali gotovo bez greške, jer je naglasak više na đonu i udubnosti nego na brzini. Srednji deo đona ‘navlači’ stopalo – oseća se kao da se uklapa i prilagodava širokom rasponu oblika stopala i brzini trčanja. Ustanovili smo da su pomalo nestabilne. Koristite ih najbolje za umerene i brže trening. Gornji deo patika je velikodušnam ili ležeran. Ne bismo preporučili ovaj model trkačima kojima je potrebna dobra bočna stabilnost ili  koji preferiraju da dobro ‘osete’ tlo pod nogama kao ni onima koji traže snagu potiskivanja patika.

Nike Alphafly super shoe
Nike Alphafly Next% | Photo: Brian Metzler

Nike Air Zoom Alphafly Next%, $275

7.4 oz., 4mm pad peta prsti

Evolucija Nike-ove originalne tehnologije s karbonskim pločama u patikama dovela je do toga da imamo patiku sa đonom koja inducira efikasno pomicanje prema napred uz pomoć zakrivljene ploče i dvostrukih Air Zoom delova u prednjem delu stopala. Ima znatno više pene u đonu, ali niži pomak peta psti u odnosu na izvorne Vaporfly 4% i Vaporfly Next%. Za razliku od prvog modela patike koje su imale pločicu jednolike debljine, Alphafly Next% ima ploču od karbonskih vlakana pune dužine koja se prilagođava određenoj veličini patike. Prilagodljivi je za manje dimenzije i malo čvršće za veće veličine, stvarajući tako „prilagođeniju“ fluidnost za različite veličine i trkače različitih visina. Ipak, teško je verovati da se u patikama sa takvom visinom đona i opsegom može tako lako kretati. Iako je nešto teža od originalna dva modela Vaporfly, ova patika pruža znatno više povratka energije i zaštite od udara uz znatno glatku fluidnost: ne osećate padanje opruge nožnih prstiju u prednjem delu stopala, ali osećate živost. Alphafly Next%, kojeg je Galen Rupp nosio da bi pobedio na američkom Olimpijskom maratonu 2020., ima deblji đon nego prethodni model je još uvek najstabilnija cipela s karbonskim pločicama koju je Nike proizveo do sada.

Nike Vaporfly Next%
Nike Vaporfly Next% | Photo: Brian Metzler

Nike Vaporfly Next%, $270

6.6 oz., 8mm pad peta prsti

Druga cipela u Nikeovoj liniji Vaporfly je bolja  i veća – od prve. Dok je Vaporfly 4% dokazao da nova paradigma dizajna sa karbonskim vlakana funkcionisala, Vaporfly Next% mnogo je jače i stabilnija patika. Ima 15% više ultra lagane ZoomX pene u srednjem đonu, nešto niži pad peta prsti, lakšu hidrofobnu tkaninu od gore i bolji gumeni sloj. Ova cipela dominira na maratonima i polumaratonima širom sveta od početka 2018. godine, što je dovelo do nekoliko svetskih rekorda, velikih pobeda u maratonu i hiljade PR-ovaka rekreativaca. Iako su brze i efikasne, Next% patike su pomalo čudne, odskakuju (jedinstveni zvuk koji ide uz to) na koji se mnogi jednostavno naviknu.

Saucony Endorphin Pro
Saucony Endorphin Pro | Photo: 101 Degrees West

Saucony Endorphin Pro, $200

7.5 oz., 8mm pad peta prsti

Endorphin Pro je najbolja maratonska patika Saucona koja je pomogla Molly Seidel da istrči 2:27:31 u svom maratonskom debiju i zasluži mesto u Američkoj olimpijskoj reprezentaciji. Poseban začin ove patike je da je lagana, udobna i izuzetno osetljiva PWRRUN PB pena srednjeg dela đona, ali kombinacija pločice od karbonskih vlakana deluje pomalo izbirljivo, tako što zauzima najbolji položaj pod određenim korakom i tempom; naš tim za testiranje složio se da je patika brza, u tempu ispod 4:00 min/km. Od svih patika sa ugrađenom pločicom koja pojačava efikasnost trčanja, otkrili smo da Saucony-jev raniji model patika ima pad na sredini patike: tačno na delu pre prstiju, gde kreće pad i pomeranje kreće ka napred. Iako nam se svidela ova patika, još više nam se svidio Sauconyjev svestraniji, prilagodljiviji i udobniji Endorphin Speed.

Niže – čvršće trkačke patike

Ovi modeli imaju zakrivljen i krut đon – maratonske super patike, ali ne i visok đon od slojeva meke pene. Kao takvi, pogodniji su za kraće trke – osim ako niste u elitnoj formi.

Asics Meta Racer
Asics Meta Racer | Photo: 101 Degrees West

ASICS MetaRacer, $200

6.6 oz., 9mm pad peta prsti

Sa geometrijom i dizajnom sličnim tradicionalnijim trkačkim patikama – sećate se tih? – MetaRacer ima poznati osećaj dopune energije. U nedostatku velikog đona, MetaRacer se gotovo oseća minimalistički u tome kako pruža proprioceptivni „osećaj“ na putu, ‘upravljanje’ sa zapanjujućom okretnošću i čini da korak klizi glatko i prirodno. Još uvek ima dosta mekog, ali gustog dela đona kako vam se stopala ne bi povredila, dok vas lepo zaobljen đon -klackalica (umesto onih s velikim uglom) kotrlja brzo napred, dodajući podsticaj nožnim prstima dok se savija lagano i odskače unazad. Iznenađujuće udoban dok sigurno drži stopalo, MetaRacer se može koristiti za svakodnevni trening – posebno danima sa tempo trčanjem – kao i dobar izbor za trkanje na 5K pa sve do polumaratona. Takođe se mogu koristiti za srednje brze maratone za one bolje utrenirane trkače kojima ne treba bolje potpra za stopala.

HOKA Rocket X
HOKA Rocket X | Photo: 101 Degrees West

HOKA Rocket X, $180

7.4 oz., 5mm pad peta prsti

Treća patika HOKA razvijena je s pločom odkarbonskih vlakana, Rocket X se nalazi između snažnih Carbon X sa karbonskom pločom i vrlo Carbon Rocket. U odnosu na Carbon X ploča Rocket X daleko je ravnija. Kao takva, čini vam se da vas više podiže na nožne prste. To stvara snažna polugu koja će vas pokretati prema napred. Ako pravite manje agresivan korak, imate osećaj kao da morate raditi protiv patike, ‘prelaskom’ preko krutog đona. Rocket X je lakša, mekša i prozračnija patika od Carbon X i mogla bi se okarakterisati kao patika visokih performansi. (Neki od naših ispitivača imali su osećaj kao da koriste HOKA-ine patike Rincon s puno energičnijim efektom odbačaja.) Tri od osam najboljih žena na Maratonu olimpijskih kvalifikacija u SAD-u 2020te nosile su ove patike (pre nego što su puštene u prodaju), uključujući pobednicu Aliphine Tuliamuk iz tima NAZ Elite.

Skechers Speed Elite
Skechers GOrun Speed Elite Hyper | Photo: 101 Degrees West

Skechers GOrun Speed Elite Hyper, $185

5.7 oz., 4mm pad peta prsti

Skechers Performance je posvetio dosta vremena i pažnje evoluciji svoje linije trkaćih patika i GOrun Speed Elite Hyper sigurno je poput modela markize. Hyperburst pena od vrlo lake pene pruža jedinstven đon koji se oblikuje i izdužuje, a da se ne deformiše puno – na taj način se ponaša mekano prema stopalima, a istovremeno je stabilan i čvrst za fazu potiskivanja. Kombinacija te pene, umereni oblik i čvrsta polimerna ploča (tehnički je to plastična ploča natopljena ugljenm vlaknima, za razliku od ploče napravljene u potpunosti od ugljenih vlakana) omogućuju joj da služi efikasnijem koraku i da daje efekat primetnog „odskoka” u prednjem delu stopala. Umerena debljina srednjeg dela đona i pomak niske pete daju mu osećaj vlastite stabilnosti i povećanje okretnosti na okretima. Zaista nam se svidela kao patika za trening i kraće trke (1-5K) jer je zabavna, energična patika koja favorizuje trčanje pri visokoj kadenci i pruža izraženu vezu sa podlogom.

Patike sa đonom i fleksibilnom pločom

Ovi modeli koriste ploču za poboljšanje kontrole koraka i propulsije, ali onu koja nije tako kruta i zakrivljena. Prilagodljivije su i svestranije a osećaj u njima je brz, ali ne moraju nužno obećavati uštedu energije kao patike iz prethodne grupe super patika.

Saucony Endorphin Speed
Saucony Endorphin Speed | Photo: 101 Degrees West

Saucony Endorphin Speed, $160

7.8 oz., 8mm pad peta prsti

Srednji model trojke patika brenda Saucony Endorphin (Endorphin Speed) ima polu-fleksibilnu najlonsku ploču ugrađenu u sličan srednji deo đona kao i Endorphin Pro – napravljen od istog odzivnog PWRRUN PB-a. Dok je Endorphin Pro oštra, patika za trku, Endorphin Speed je dizajniran kao patika za treninge, ali otkrili smo da se takođe dobro trči u njima, pa čak i svakodnevne velike distance. S nešto manje zakrivljenom pločom, Saucony Endorphin Speed ima meku, glatku i lagano okretnu moć koja je dovoljno svestrana za efikasnije trčanje na bržim ttreninzima, fartleka i intervala kao i umerena trčanja za duge treninge. Ako nećete mnogo vremena trošiti na prednjem delu stopala, ova patika bi mogla biti bolja opcija od patika sa čvrstom pločom.

On Cloudboom
On Cloudboom | Photo: 101 Degrees West

On Cloudboom, $200

7.9 oz., 9mm pad peta prsti

Tehnologija sa ugljenim vlaknima zvanim „speedboard“ daje propulziju dok se patika savija i odskače pruža proprioceptivnu platformu između dva sloja nezavisnih delova đona od polutvrde, lepršave Helion pene koji imaju promenljivu gustoću i karakteristike odskakavanja na osnovu mesta pod stopalom. Prijanjanje je izuzetno, pruža se od pete ka prstima dok ostavlja malo više prostora u prednjem delu stopala. Osećaj trčanja je prizeman, gladak i brz, dok ograničeni segmenti gume đona optimiziraju trakciju, a istovremeno smanjuju težinu. Gornji deo patike daje prozračan, „jedva postojan“ osećaj, čineći Cloudboom lakšim nego što jeste.

Tekst: Triathlon.com Brian Metzler)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)