Svi želimo da nam bicikli traju ceo naš život, ali mi im moramo pružiti malo ljubavi i pažnje kako bi produžili njihov životni vek. Održavanje bicikla najjednostavniji je način da osigurate da finansijska i emocionalna investicija koju uložite u svoj bicikl ne izgubi na vrednosti. Održavanje bicikala nije komplikovano, ali može oduzeti dosta vremena.

1. Neka bude čist

To je jednostavno, ali tako je važno. Održavanje bicikla osigurava da vaš bicikl ne samo izgleda lepo, već i čini da svaki njegov deo funkcioniše besprekorno. Očigledno je da svoj bicikl nećete pažljivo čistiti nakon svake vožnje. Obavezno to radite kad god vozite po kiši ili blatu.  Svoj bicikl redovno čištite i održavajte. Trudite se da ga čistite jednom mesečno. Naravno da zavisi od toga koliko često vozite, ali ako želite održati svoj bicikl u neometanom radnom stanju, jednom mesečno je minimum minimuma.

2. Podmazivanje i mast

Proverite da li je bicikl pravilno podmazan, jer štiti pokretne delove od prekomernog habanja (odaberite odgovarajuću mast-premaz za uslove vožnje). S druge strane, pripazite da ne preterate sa podmazivanjem  jer će previše podmazivanja privući nečistoću i uzrokovati isto toliko štete. Dopustite da sredstvo natopi delove a zatim obrišite svaki višak čistom krpom. Najvažnije je da podmažete lanac, ali i sve ostale pokretne delove, uključujući ručice kočnice i kablove. Takođe podmažite i sve vijke s navojima, kao što su osovina, preklopnici i pedale. Ako imate ležajeve dobro ih podmažite.

3. Redovno menjajte lanac

Lanci prelaze bezbroj puta preko oštrih zupčanika, često pod velikim opterećenjem. Oni se vremenom istroše i istežu zbog prljavštine i korišćenja. Malo rastezanje lanca s vremenom je u redu i uvek će se to ponavljati. Problem nastaje kada se previše istegne tad zubi se na kaseti takođe počinju trošiti. Posle nekog vremena moraćete zameniti i lanac i kasetu. Lanac ćete morati menjati na svakih 1 500 – 3 000 kilometara, jednom godišnje ili kad god lanac počne pokazivati znakove istrošenosti. To je jednostavan zadatak koji svaki biciklista može samostalno obaviti pravim alatima i znanjem.

4. Pregledajte vaš bicikl

Pregledajte ram da li ima pukotine ili ozbiljna udubljenja koja su više nego samo kozmetička. Specifična područja koja treba posmatrati su zglobovi posebno oko glave i donjeg nosača. Ako ima pukotina, čak i ako vam se čini da je to samo boja, odnesite bicikl ga pregleda stručnjak.

5. Vozite se čistim putevima

U redu, to možda nije moguće, ali vožnja po kiši i blatu brže će istrošiti bicikl i komponente. Ako možete da izbjegnete područja sa puno blata i šljunka, to može produžiti vek. Kao što je rečeno, to je razlog zašto mnogi biciklisti imaju povoljniji bicikl za vožnju u takvim uslovima, a svoj skuplji bicikl koriste kad je vreme lepo.

6. Pokrijte ga ili ga držite u zatvorenom

Ako svoj bicikl ostavite napolju, ubrzaćete proces starenja. Sunce, voda i prljavština na kraju će uzrokovati štetu na vašem biciklu i koštaće vas popravke. Ako živite u vlažnoj klimi, rđa na određenim metalnim komponentama takođe se može brže razviti. Ako je moguće, držite bicikl unutra. Međutim, ako živite u stambenoj zgradi i nemate adekvatan prostor, trudite se da ga barem držite pokrivenim.

Izvor: ilovebicycling.com

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)