U moru proizvođača bitno je izabrati patike koje odgovaraju Vašem stilu trčanja (gaženja) a ne znaku koji ih prodaje. Patike svakako NE treba da budu najskuplje i najnoviji model. Patike za tenis, fudbal, košarku kao ni druge sportove neće imati ni približan efekat na Vaše trčanje kao što bi to imala patika specijano dizajnirana isključivo za trčanje.

ODABIR ODEĆE ZA HLADNIJE VREME

Posle adekvatnih patika osvnućemo se na odeću. Ona treba da bude što je moguće laganija i udobnija, po mogućstvu sa oznakama DRI-FIT, DRY PLUS ili CLIMACOOL. Odeća sa ovim oznakama pomaže da se vlaga ne zadržava u unutrašnjosti odeće, tim je bespotrebno prejako znojanje eliminisano. Samim tim se i uklanjaju negativne posledice bolova u leđima i razboljevanja pri vetru. Takođe, ono što ćete nositi na trčanje treba da zavisi od vremenskih uslova. Treba izbegavati pregrevanje oblačenjem previše slojeva jer se temperatura tela pri aktivnosti povećava. Na spoljašnjim temperaturama ispod +15°C potrebno je nositi adekvatniju odeću, u skladu sa Vašim potrebama. Takođe, brend ne igra ključnu ulogu ali svakako postoje određene razlike u kvalitetu između proizvođača.

MOTIVACIJA

Fraza ”od ponedeljka počinjem da trčim” nam je dobro poznata. Mnogima je potrebna motivacija pa čak i profesinalnim sportistima. Nekima treba neko da ih ‘pogura’, neko voli da trči u grupi, neko voli da sluša muziku dok trči, šta god da je Vaš motiv iskoristite ga i učinite nešto dobro za sebe i svoje telo. Zato je potrebno pronaći motivaciju u bilo kom obliku. Internet je pun motivacionih klipova pa izvlite.

OSTALO

Pod odeljkom ‘ostalo’ podrazumevaju se svi motivacioni aspekti koji pomažu da Vaše trčanje bude na višem nivou a tu spadaju sve one sekundarne stvari od satova sa ugrađenim GPSom, naočara za sunce, muzičkih plejera, bidona za tečnosti, krema i losiona, osvetljenja.

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)