ZONE SRČANE FREKVENCIJE

PET ZONA SRČANE FREKVENCIJE

ZONA SRČANE FREKVENCIJE 1: 50-60%
Umerena aktivnost – zona niskog intenziteta. Vežbanje u ovoj zoni pripremiće Vas da trenirate u višim zonama srčane frekvencije ili će poboljšati oporavak.
Najbolji trening za ovu zonu je pešačenje i biciklizam u kojem možete lakše kontrolisati intenzitet.

ZONA SRČANE FREKVENCIJE 2: 60-70%
Kontrola težine (sagorevanje masti) – lagana zona intenziteta. Ova zona je poznata kao zona “onim intenzitetom koliko god želiš”. Trening u ovoj zoni poboljšava Vašu opštu izdržljivost – telo se bolje oksiduje (poboljšava sagorevanje masti) i povećanju mišićne sposobnosti.
Ako ste početnik držite se ove zone jer bi to trebalo da bude suštinski deo programa treninga, pridržavajte je se i kasnije ćete videti benefite.

ZONA SRČANE FREKVENCIJE 3: 70-80%
Aerobik (kardio) – zona srednjeg intenziteta. Specifičnost ove zone je poboljšanje efikasnosti cirkulacije krvi u srcu i skeletnim mišićima. Ovo je zona u kojoj mlečna kiselina počinje da se gradi u krvotoku.
Trening u ovoj zoni će vremenom olakšati umereni napor i poboljšati vašu efikasnost.

ZONA SRČANE FREKVENCIJE 4: 80-90%
Anaerobna (hardcore) – zona jakog intenziteta. U ovoj zoni vežba postaje stvarno teška. Disanje je otežano i trening je anaeroban.
Benefit treninga u ovoj zoni je poboljšanje brzine izdržljivosti, tad telo bolje koristite ugljene hidrate za energiju i Vi ćete postati sposobniji da duže izdržite viši nivo mlečne kiseline u vašoj krvi.

ZONA SRČANE FREKVENCIJE 5: 90-100%
Maksimum – maksimalna zona intenziteta. Srce, krv i respiratorni sistem će raditi na maksimalnom kapacitetu. Mlečna kiselina se brzo razvija u krvi i ograničava Vas da ostanete duže u ovom intenzitetu.
Ova zona se preporučuje samo profesionalnim sportistima, ako ste početnik najbolje je izbeći trening sa maksimalnim intenzitetom kako biste spriječili bilo kakvu vrstu povreda.

* Ne držite se imena zona, može se razlikovati od članka do članka.

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)