Koji je najvažniji deo opreme koji Vam je potreban za trčanje? Naočare za sunce koje izgledaju super, brendirana majica, par patika za trčanje, sat ili rukavice za zimsko trčanje?

Kada kupujete stvari za trčanje izabraćete neku dobru majicu sa štampom koja Vam se mnogo sviđa. Možda je to poznati logo brenda ili štampana fotografija Vas sa Vaše omiljene trke ili možda neki zanimljiv dizajn, ali sve to nije toliko važno kao dobar par patika za trčanje. Trkačke patike su najvažniji deo opreme za trčanje! One su kao deo Vaših nogu. Služe kao apsorber i pružaju zaštitu od udarnih sila na vaše noge.

Kako odabrati ‘prave’ patike? Sam izbor je komplikovan, zavisi od toliko detalja. Za koje vrste površine za trčanje ćete ih koristiti. Da li je to za ‘trail’, intervalne treninge, trke, daljinsko trčanje. Toliko stvari je u igri i svaka igra važnu ulogu.

Prvo, morate biti iskreni prema sebi i priznati svoju trkačku formu, istoriju Vašeg trčanja, trkačkih ciljeva i istoriju povreda. Posle sakupljanja svih informacija trebalo biste razmisliti o površinama za koje ćete ih koristiti.

Postoji nekoliko osnovnih tipova trkačkih patika. O nekim kategorijama treba razmišljati pri kupovini obuće: apsorpcionom đonu, stabilnost, dubini (da nisu preko članaka), težini. Patike su deo opreme koja se nosi iz dana u dan, tako da to znači da bi trebalo da budu savršeno prilagođene Vašim stopalima i tehnici trčanja.
Patike za ‘trail’
, su napravljene za upotrebu po tvrdim površinama. Patike su napravljene za ‘off-road’ terene. Koriste se za ublaže kamenje, korenje, blato, vodu i druge prepreke. Ove patike su dizajnirane tako da ublaže silu površine i zaštite noge od sile udarca i neravnina.
Patike za trku napravljene su za brzinu. Lagane su i postavljeni su niže (poput sportskog automobila). Dizajn je posebno konstruisan tako da apsorbuje vašu silu preko kontakta stopala i površine i vratiti ga nazad, sa minimalnim gubicima, u novi ciklus koraka.
Patike za zimu su dizajn za grubu klimu, posebno sneg, hladno vreme i kišu. Ako vremenski uslovi nisu tako dobri, postoji mogućnost da preskočite traku za trčanje u zatvorenom i da izađete napolje. Zapamtite da zimsko trčanje može biti stvarno zabavno, pa nemojte preskočiti zimsko trčanje.

Kada je reč o izboru marke patika (brenda), teško je odlučiti se. Za nas je nemoguće da Vam kažemo ‘Morate kupiti ovaj ili onaj brend’ ili Vam savetovati da se koncetrišete na neki određeni brend. Uprkos tome, neko ko više voli i nosi Nike ili Adidas ili Reebok ili Asics (i toliko drugih brendova). Postoji toliko razlika kad nosite patike za trčanje u odnosu na one za svakodnevnu upotrebu. Ako pokušate da trčite u svojim omiljenim svakovnevnim patikama za trčanje (ali isključite one tipove patike koje su namenjene za trčanje), to će rezultirati sa ne tako dobrim osećanjem. I možda tad može doći do neke povrede. Ne kupujte patike za trčanje samo zbog izgleda, to je najveća greška! Izbegavajte male brojeve, Vaša stopala trebaju malo (zaista malo) prostora, Morate osećati udobnost u njima.

Sam znak brenda Vam zaista govore veoma malo o patikama, jer svaki brend ima kolekciju patika za različite trkače, od minimalnih (trkačkih) do onih za kontrolu pokreta. Ako Vam na primer Asics patike odgovaraju, i visini risa, i prijanjaju uz nogu i dimenzija peta, to ne znači da će i drugi par patika sa istim imenom verovatno biti pravi izbor za Vas.

Ljudi su veoma veliki filozofi kad je u pitanju kupovinom, a pogotovo kad se radi o patikama za trčanje. Brend koji je najbolji za “MENE” jednostavno ne može biti najbolji za Vas. Predlažemo da odete u prodavnicu i isprobati više brendova kako biste videli koji se najbolje uklapa u Vaše potrebe. Neki brendovi prave šire modele, neki fleksibilnije od drugih, neki imaju za cilj više udobnost, ali dobiju na težini. Ogroman procenat trkača nakon dugo vremena (godinu ili dve) otkrije svoje najbolje ‘trkačke prijatelje’. Morate sami da probate i ne bi trebalo da slušate bilo koga u vezi njihovih izbora. Logično je svaki savet uzeti u obzir kao i sve činjenice, ali ne krećite u radnju sa povezom na očima i nečijim izborom kao svojim!

INTERESANTNA ČINJENICA

FitStation powered by HP and Brooks

Postoji mesto u prodavnici koje kombinuje 3D skeniranje nogu sa analizom koraka i snimanjem težine kako bi se napravila patika koja vam savršeno odgovara. Ovde nije cilj ispraviti nogu trkaču niti greške u tehnici, već jednostavno napraviti patiku koja će biti udobna i koja će najbolje odgovarati samom trkaču.

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)