Istraživači sa Sanderlend univerziteta u Ujedinjenom Kraljevstvu pristupili su detaljnijem istraživanju placebo efekta u sportu. Tokom najnovijeg istraživanja ispitano je 15 profesionalnih sportista koji se bave sportovima tipa izdržljivosti. Sportisti su testirani na 1000m trčanja na trkačkoj stazi nakon uzimanja placebo napitka i tokom drugog testa nakon uzimanja kofeinskog suplementa.

Placebo napitak nema nikakva svojstva već samo izaziva placebo efekat koji zavarava ispitanika i utiče na njegovu psihu. Na testu nakon uzimanja kofeinskog napitka, napredak u rezultatima bio je 1.7% u odnosu na prethodno dobijene rezultate. Tokom testiranja sportista nakon ispijanja placebo napitka napredak u ostvarenim rezultatima je takođe bio 1.7%. Pre testa, sportistima je rečeno da placebo napitak u sebi sadrži kofein što nije slučaj.

Tokom ovog ispitivanja naučnici su pokušali da utvrde razliku između očekivanja od napitka i njegovog stvarnog farmakološkog dejstva. Laički rečeno, rezultati su pokazali da ukoliko sportista veruje da je uzeo kofeinski napitak on će imati bolji rezultat nego, ukoliko je siguran da nije uzeo kofeinski napitak. Rezultati su pokazali da je placebo efekat snažan 1.7% što ne znači da je dejstvo kofeinskog suplementa 0%, međutim ovi rezultati pokazuju da dejstvo kofeinskog suplementa koji sportista konzumira pre trke nije veće od dejstva placeba.

Ove konstatacije ne važe kod sportskih nastupa sa dužim vremenom trajanja. Na primer, tokom maratonske trke značaj kofeina biće veoma bitan jer placebo efekat ne može da se postigne beskonačno mnogo puta tokom jedne trke.

Bilo kako bilo, uloga kofeina u sportu je potvrđena, koliko procenata ustanovljene uloge kofeina se utapa u placebo efekat tek treba da otkrijemo.

U poslednjih nekoliko godina javlja se veliki interes za placebo efekat kako u sportu tako i u medicinskim naukama. Ljudski mozak je vrlo kompleksan i moćan, a nedovoljno istražen (manje od 20%). Da li će buduća saznanja o ulozi placeba u sportu dovesti do unapređenja sportskih rezultata ostaje da vidimo.

Djordje Agbaba
Latest posts by Djordje Agbaba (see all)