Prenosiva tehnologija – izloženosti zračenju

Živimo u eri ogromne pogodnosti koju pokreće tehnološki napredak. Imamo pametne telefone kako bismo osigurali besprekornu komunikaciju, prenosne računare i tablete kako bi se omogućila produktivnost, a sada, prenosivi proizvodi povezivanje podižu na potpuno novi nivo.

Dok uživamo u prednostima tehnologije, tema o tome kako ovi gedžeti utiču na naše zdravlje postala je tema koju treba razmotriti. Pametni telefoni su često na čelu ovih pitanja zbog svoje sveprisutnosti; ali kako se elektronika nastavlja razvijati kako bi udovoljila našim potrebama, vreme je da pogledamo kako se nove tehnologije implementuju u prenosive alate.

Šta su to prenosive tehnologije (uređaji)?

Izraz “prenosivi” odnosi se na elektronske uređaje koji se mogu ugraditi u odeću ili funkcionisati kao dodatna oprema tako da se mogu udobno nositi. To uključuje fitnes alate koji se nose na ručnom zglobu koji mere korake koje svakodnevno prelazimo, uređaje koje služe za praćenje vašeg sna, pametne satove koji omogućuju jednostavan pristup porukama pametnog telefona ili laptopa, to su samo neke vrste prenosive tehnologije.

Ovi uređaji su prilično novi, i iako se većina prodaje kao osnovni alat koji će podržati vaš put ka zdravlju, takođe se postavlja pitanja u vezi sa sigurnošću.

Koje vrste prenosivih uređaja postoje?

U ovom trenutku postoji više kategorija –

  1. Pametni satovi su danas najpopularniji prenosivi uređaji. Nose se na ručnom zglobu i povezuju se sa vašim mobilnim telefonom ili računarom tako da ste stalno na mreži. Osim što vas obaveštavaju o pozivima, porukama, mejlovima i upozorenjima u društvenim mrežama, neki pametni satovi su posebno dizajnirani da prate parametre vaše kondicije i zdravlje.
  2. Fitnes gedžeti su uređaji koji su posebno posvećeni praćenju vašeg zdravlja i kondicije, kao što su broj otkucaja srca, kalorije koje trošite, broj pređenih koraka , krvni pritisak, pa čak i kvalitet vašeg sna. To je posebno korisno sredstvo ako pokušavate da izgubite na težini ili ste odlučili da postignete određene zdravstvene ciljeve. Najstarije verzije uređaja dizajnirane su da se nose oko ručnog zgloba, ali novije verzije nude više raznolikosti tako da se lako uklapaju sa modom. Neki se mogu vezati za pojas, drugi se mogu nositi oko vrata.
  3. Sportske satove obično koriste ozbiljniji sportisti ili aktivni tipovi čiji stil života uključuje ozbiljne sportske aktivnosti kao što su trčanje, plivanje ili vožnja bicikla. Pored sposobnosti za praćenje fitnesa, obično je opremljen GPS-om.
  4. Displeji postavljeni na glavi kao što su pametne naočare – kao što su Google Glass, ili naočare za virtuelnu stvarnost (VR) ili proširene realnosti (AR) su noviji uređaji koji tek počinju da dobijaju popularnost. AR i VR uređaji su fokusirani na pružanje dubljeg doživljaja zabave ili igranja.
  5. Pametna odeća je još novija i šira kategorija odeće za nošenje koja pokriva odeću opremljenu elektronikom za dodatnu funkcionalnost. Neki primeri uključuju pametne majice za kompresiju dizajnirane za ozbiljne sportiste koji mogu pratiti broj otkucaja srca i imaju GPS ili kupaći kostim koji ima ugrađeni senzor koji vas upozorava ako ste predugo boravili pod suncem.
  6. Pametni nakit preuzima koncept pametnih satova stvarajući korisne uređaje koji su moderni jer su praktični i korisni. Oni obično za cilj imaju žensku populaciju, koriste se za informisanje korisnika o mejlovima, tekstualnim porukama ili pozivima.

Kakvi su zdravstveni problemi vezani za prenosive uređaje?

Jedna od oblasti koja zabrinjava jeste upotreba ovakve tehnologije i izloženost njenom zračenju. Činjenica je da naši uređaji emituju zračenje kojem smo izloženi zahvaljujući svakodnevnoj upotrebi – ono što još ne znamo su implikacije i koliko dugotrajno izlaganje utiče na ukupno zdravlje.

Brojne studije već su ukazivale na to kako zračenje mobilnih telefona može uticati na reproduktivni sistem čoveka, napraviti poremećaje u snovima ili uzrokovati promene raspoloženja. Sada imamo mnoštvo prenosivih uređaja koji rade zajedno sa mobilnim telefonima i mogu bežično da se povežu sa WiFi-om – to znači da i oni emituju zračenje i mogu zapravo predstavljati dugoročne zdravstvene rizike.

Kako će se prenosivi uređaji odraziti na rizike po zdravlje?

Gadžeti oslobađaju oblik zračenja koji se naziva elektromagnetna frekvencija (EMF), koji je citiran kao oblik kancerogene  supstance koja može izazvati rak u živom tkivu. To ga u suštini stavlja u red sa uobičajenijim poznatim izvorom kancerogena, kao što su cigarete.

Gedžeti  su namenjeni za nošenje i najčešće su dizajnirani da se koriste svakodnevno ili za vreme vežbanja. Čak i kada ti uređaji nisu aktivni, oni i dalje emituju zračenje, a njegova blizina telima korisnika znači da smo joj izloženiji.

Takođe, postoji i pitanje kako bežični elektronski uređaji mogu da prekinu funkcionalnost medicinskih uređaja, kao što su pejsmejkeri.

Koja vrsta zračenja se emituje?

Prenosivi uređaji koriste Bluetooth ili WiFI tehnologiju, ponekad kombinaciju obe, za bežično povezivanje sa pametnim telefonom ili računarom. To znači da, poput pametnih telefona, ovi uređaji emituju zračenje i moraju proći FCC standarde kako bi osigurali svoju sigurnost.

„Wi-Fi je vrlo sličan radijaciji mobilnog telefona. Definitivno ne želite da ove uređaje stavite blizu glave ili blizu vaših reproduktivnih organa ”, rekao je dr Joel  M. Moskowitz, direktor Centra za zdravlje porodice i zajednice na prevenciji UC Berkeley. Istraživački centar Škola javnog zdravlja u intervjuu za Fox News. “Osim maksimalne RF izloženosti Bluetooth uređaja, što je ono što mere SAR-a, moramo biti zabrinuti zbog kumulativne izloženosti RF zračenju, jer ljudi mogu koristiti ove uređaje celog dana.”

Zabrinutost je u tome što se sada nose na telu, što znači da postoji vrlo realna mogućnost produžene izloženosti koja pojačava dugoročne zdravstvene rizike. Kumulativna izloženost od svih vaših bežičnih uređaja u osnovi se povećava tokom vremena.

Postoje li istraživanja koja potkrepljuju sve te tvrdnje?

Literatura o informisanju korisnika o opasnostima bežičnih prenosivih uređaja dostupna je u brojnim verodostojnim institucijama.

U jednom primeru, istraživači iz Nacionalnog toksikološkog programa (NTP), federalne međuagencijske grupe pod Nacionalnim institutom za zdravlje, sproveli su eksperimente na miševima koji su pokazali kako subjekti izloženi elektromagnetskom zračenju mogu biti podložniji raku.

U drugoj studiji, Svetska zdravstvena organizacija (WHO) spominje mobilne telefone kao “moguće kancerogene”. Studija takođe implicira da povećana blizina uređaja povećava nivo izloženosti zračenju. Ovaj nalazi čine prenosive gedžete još više zabrinjavajućims, s obzirom da su posebno dizajnirani da se stalno nose u blizini tela.

Istraživanje koje je sproveo tim evropskih istraživača na čelu sa dr. Lennartom Hardellom koji je profesor onkologije i epidemiologije raka na Univerzitetskoj bolnici u Švedskoj takođe beleži potencijalne opasnosti. U svojoj studiji, otkrio je da razgovor na mobilnim telefonima ili čak bežičnim uređajima tokom dužeg perioda može povećati rizik od raka mozga, do tri puta.

Popularnost pametnih telefona, kao i uređaja koji se mogu nositi, kao i rizici koje ona predstavlja, takođe su bili predmet medijske kontrole, posebno zato što se odnosi na način na koji to može uticati na decu.

„Deci se treba ograničiti koliko vremena provode na prenosivim uređajima, kažu doktori. A ako imaju uređaj koji se može nositi, trebali bi ga skinuti noću kako ne bi završili ispod jastuka, blizu njihovog mozga. Lekari takođe upozoravaju da bi trudnice trebalo da budu posebno pažljive sa svim ovim tehnologijama ”.

Razumite tu tehnologiju, bilo da se radi o vašem pametnom telefonu, laptopu, tabletu, pametnom satu ili fitnes uređaju. Već smo iskusili čistu pogodnost koju ovi uređaji pružaju, teško je zamisliti da bismo bili u stanju da se odreknemo raskoši i lakoće konstantne povezanosti, uprkos svim ovim upozorenjima. Međutim, to ne znači da ni vi ne biste trebali ništa učiniti.

Kako da zaobiđete potencijalne opasnosti prenosive tehnike?

Postoje jednostavna rešenja koja vam omogućavaju bezbedno korišćenje uređaja. Za početak, pomaže vam da ostanete informisani. Čitanje o potencijalnim rizicima tehnologije je od suštinskog značaja u današnje doba, kako biste prepoznali opasnosti koje mogu predstavljati. Drugi bi bio da koristite dodatke specijalno dizajnirane da smanjite izlaganje zračenju.

Važnost da se osigura da su ovi dodaci testirani kako bi se osiguralo da oni prođu potrebne sigurnosne standarde, takođe treba uzeti u obzir; što znači da ih morate dobiti od pouzdanog brenda.

Tržište ‘prenosive tehnologije’ je eksponencijalno raslo poslednjih godina i očekuje se da će premašiti 830 miliona uređaja do 2020. godine. Jedan od ključnih pokretača koji podstiče ovu brzu ekspanziju su fitness uređaji, odnosno tehnološke narukvice i aplikacije za pametne satove koje prate naše svakodnevne aktivnosti i zdravlje . Ali kako integrišemo prenosive uređaje u svakodnevni život, koji su rizici privatnosti i sigurnosti? Kako bi proizvođači i nosioci aplikacija trebali štititi potrošače?

Osiguravajuća kompanija Vitality klijentima nudi uređaje koji su u velikoj meri sniženi. Apple Watch kupcima u zamenu za njihove fitnes informacije i zdravstvene podatke, što više aktivnosti obavljate svakog meseca, to je vaša nagrada veća kroz mesečni popust. Iako ova razmena informacija za nagrade pruža veliki podsticaj potrošačima da poboljšaju svoje zdravlje, privatni  podaci koje potrošači dele zauzvrat imaju opipljivu vrednost za osiguravajuće društvo. Međutim, davanju tih podataka osiguravajućim društvima o dnevnim podacima o svom zdravlju je neprihvatljiv kompromis za neke, smatrajući takvu praksu kao invaziju na njihovu privatnost.

Od maja 2018, sva prava građana na privatnost EU su zakonski zaštićena Uredbom o opštoj zaštiti podataka (GDPR). Usklađenost GDPR-a zahtevaju sve kompanije koje obrađuju podatke građana EU, uključujući i one koje se nalaze izvan Europske unije. Propis o privatnosti zahteva da svi uređaji i aplikacije koji se mogu nositi dobiju izričitu saglasnost svakog građanina EU pre prikupljanja njihovih privatnih podataka, ali i da jasno objasne koje vrste tih podataka nameravaju prikupiti, kako nameravaju koristiti podatke i informirati potrošače o tome da neka druga organizacija sa kojom nameravaju podeliti svoje podatke. Ako to ne urade, kompanije koje se bave prenosivim tehnologijama i provajderi aplikacija treba da se pripreme za velike novčane kazne od strane evropskih komesara za informacije.

Lični podaci prikupljeni od starne prenosivih uređaja su takođe od vrednosti za hakere i kriminalce, na primer, vaša rutina fitnesa pruža jasnu sliku o najboljim vremenima za provaljivanje u vaš stan. Uz lične podatke o potrošačima koji su potencijalno ugroženi, proizvođači koji nose opremu za fitnes bi trebalo uključiti i standardne privatne i sigurnosne standarde u infrastrukturu uređaja, kako bi se osiguralo da privatni podaci ostanu zaštićeni od poznatih i budućih cyber pretnji. UL, globalna kompanija za nauku o bezbednosti, razvila je testiranje za pretnje u pogledu sajber bezbednosti i nudi procese bezbednosne verifikacije kako bi pomogla proizvođačima da procene bezbednosne rizike i pomognu im da ih ublaže pre nego što proizvod stigne na tržište.

Izvor: vestech.com

Nevena Radenkovic
Latest posts by Nevena Radenkovic (see all)