Pretreniranost se odnosi na treniranje preko kapaciteta i sposobnost tela uz nedovoljan oporavak, što dovodi do sindroma pretreniranosti.

Mnogi ljudi misle da ako rade brojna ponavljanja ili beskrajne kilometraže da će im to biti korisno, ali ako propustite oporavak to ima kontra efekt na Vaše telo i zdravlje. Postoje mnogobrojni simptomi za pretreniranost, a svi oni imaju različit efekat na svakog od nas,  naravno postoje neki uobičajeni znaci za sve.

U slučaju profesionalnih sportista, bez obzira na sport, uprkos tome što svakodnevno ‘rade’ satima kod njih ne dolazi do pretreniranosti. To je zato što je njihova ogromna količina vremena provedena na treninzima dobro izbalansirana sa oporavkom. Čak i ako trenirate samo 8 sati nedeljno moguće je da Vaše telo ne dobije dovoljno oporavka. Rezultati mogu biti demotivišući jer umesto da postanete jači postajete slabiji. Ako ste pod stalnim stresom na poslu i uvek žurite između obaveza, ako hrana koju jedete nije adekvatna u pogledu kalorija ili hranljivih materija, nemate vremena za pravi opuštajući period da biste svom telu dali ono što je najvažnije … oporavak!

Postoje psihički i fizički znaci pretreniranosti. Važno je biti iskren i pitati se da li se telo može nositi sa zahtevima koje mu postavljate, da li se vaša psihičko stanje može prilagoditi određenoj vrsti treninga. Oporavak je vitalan deo poboljšanja kondicije, tako da ne bi trebalo da zanemarujete simptome, odmorite se i ne žalite zbog toga. Psihološki stres se dodaje stresu na treningu. Ovi jednostavni faktori mogu utvrditi liniju na kojoj hodate, donošenje ispravne odluke će Vas gurnuti u pravu stranu, razmislite o tome i postupite mudro!

Znakovi i simptomi sindroma pretreniranosti:

  • snižene fizičkih performansi
  • osećaj slabosti, osećaj letargije
  • insomnia, problemi sa spavanjem
  • promene sa apetitom
  • razdražljivost, nemir, uzbuđenost, anksioznost
  • gubitak kilograma
  • gubitak motivacije
  • manjak mentalne koncetracije
  • osećaj depresije

Naučnici su otkrili da se do pretreniranosti dolazi sa dva puta u zavisnosti od stila treninga: prekomerni trening sindromom simpatičkog nervnog sistema ili pretreniranost parasimpatički nervni sistem.

Ključni element kojim se izbegava pretreniranost je dobra komunikacija između trenera i sportiste. Oni moraju da rade zajedno i da realizuju individualizovan plan treninga i ishran. Nivo stresa treba kontrolisati kako bi ostali fokusirani na cilj, ostali zdravi i bez povreda. Na dijagramu ispod je dijagram koja pokazuje nivo stresa kroz proces treninga.

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)