Krv je tečno tkivo koje ispunjava srce i krvne sudove i koje se sastoji iz dva dela:

  • tekučnog koji se zove krvna plazma i
  • krvnih ćelija koje plivaju u krvnoj plazmi i njih čine crvene krvne ćelije (eritrociti), bele krvne ćelije (leukociti) i krvne pločice (trombociti).

Odnos zapremine krvne plazme i krvnih ćelija kod zdravih osoba je konstantan. Zapremina ćelijskih elemenata je nešto manja od zapremine plazme i ona iznosi 42 – 45%, a krvne plazme 55 – 58% celokupne zapremine krvi. Zapremina krvnih ćelija kod muškaraca je nešto veća nego kod žena.

Uloge krvi su brojne. Krv služi u funkciji disanja tj. za prenos kiseonika i ugljen-dioksida, zatim za prenos prehrambenih materija, otpadnih materija, hormonaenzimavitaminaitd. Uloga joj je i regulacija zapremine telesnih tečnosti, regulaciji acido-bazne ravnoteže, te regulaciji telesne temperature, a ima i veliku zaštitnu ulogu. Krv struji telom u zatvorenom sistemu cevčica i krvnih sudova, koji se sastoji od arterija, vena i kapilara.

U hemijskom sastavu krvi najvažniji sastojci su: belančevine (60 – 80 g/L), trigliceridi (0,8 – 2,00 μmol/L), fibrinogen (2 – 4 g/L), natrijum (135 – 151 μmol/L), holesterol (3,5 – 6,7 μmol/L), glukoza (4,2 – 6,4 μmol/L), urea (1,7 – 7,6 μmol/L), kalijum (3,8 – 5,5 μmol/L), kalcijum (2,2 – 2,7 μmol/L) te bilirubin (4 – 20 μmol/L).

Pravilna ishrana je značajan faktor u regeneraciji. Gvožđe je jedan od osnovnih elemenata za dobro funkcionisanje organizma. Kada se, usled nepravilne ishrane, javi nedostatak, dolazi do anemije.

Ishrana koja može pomoći mora sadržati gvoždje u barem 2 obroka dnevno, jer se vrlo male količine gvoždja odjednom mogu uneti u organizam, što je uslovljeno našom fiziologijom.

Tako da velike količine ne igraju bitnu ulogu, važno je često uzimati nešto bogato gvoždjem, po mogućnosti dodati u barem 3 dnevna obroka jedan bogat izvor gvožđa.

Drugi problem je u tome što je gvožđe samo po sebi neiskoristivo ukoliko nema određenih vitamina i minerala za njegovu apsorpciju (unos u krv iz hrane). To su folna kiselina, vitamin C, kalcijum. Oni su potrebni u minimalnim količinama da bi proces apsorpcije tekao dobro, ne u megadozama.

Napomena o informaciji koja Vas može zbuniti: crveno vino pogoršava iskorištenje gvožđa iz hrane. Na žalost, to je tačno. Premda crveno vino ima određenu količinu gvožđa, ono ima još veću količinu tanina koji blokiraju njegovo iskorišćenje, ali i iskoriščenje ukupnog gvožđa u pojedenom obroku. Tako ne preporučujemo čašu crvenog vina ” za krv ” posle obroka.

HRANA BOGATA GVOŽĐEM

Gvožđe se javlja u ishrani u dva oblika: prvi se označava kao hem i nalazi se u proizvodima životinjskog porekla, a drugi se nalazi u biljkama. Gvožđe životinjskog porekla apsorbuje se mnogo bolje, mada apsorpcija umnogome zavisi od ostale ishrane. Gvožđe biljnog porekla apsorbuje se mnogo bolje kada je u kombinaciji sa onim životinjskog porekla. Spanać sadrži dosta gvožđa, ali se ne sme kombinovati s mlekom, jer kalcijum sprečava njegovu apsorpciju, dok je vitamin C iz voća i povrća olakšava. Važno je naglasiti da kafa ili čaj posle jela umanjuju apsorpciju gvožđa. Postoje i dodaci ishrani koji se preporučuju, ali zbog problema koji se mogu javiti, preporučuje se da se oni uzimaju po preporuci lekara.

Hrana bogata hem-izvorima gvoždja (bolje iskoristiv oblik koji dolazi u mesu):

IZVRSTAN IZVOR – svinjska džigerica, pileća džigerica, goveđa džigerica

DOBAR IZVOR – račići, sardine, ćuretina, tunjevina

Hrana bogata nehem-izvorima gvoždja (slabije iskoristiv oblik koji dolazi u biljkama):

IZVRSTAN IZVOR – kuvani pasulj i sočivo, grašak, bundevine semenke, suncokret semenke, pečeni krompir (u ljusci), špargle, kupina, borovnica, cvekla, paradajz, lubenica.

DOBAR IZVOR – sok od šljiva, sušene breskve, badem, leblebija, suve kajsije, kinoa, heljda.

NAMIRNICE KOJE POBOLJŠAVAJU APSORPCIJU GVOŽDJA

Voće – narandže, narandžin  sok, dinja, jagoda, grejpfrut, limun

Povrće – brokoli, prokelj, paradajz, sok od paradajza, krompir, paprika, belo vino

Začini – ruzmarin, čili, bosiljak, curry, cimet

NAMIRNICE KOJE SPREČAVAJU ISKORIŠTENJE GVOŽDJA IZ OBROKA

Crveno vino, kafa, crni čaj, integralne žitarice i mekinje, sojini proizvodi, mleko

Ne morate stalno piti sok od cvekle i kupine (i ako bih to preporučio ne samo zbog krvi već zbog vašeg celokupnog zdravlja), džigericu. Važno je da imate dobar izvor gvoždja, i da gvoždje unosite u više obroka. Ukoliko se situacija ne popravi u roku od 3 meseca, obratite se odabranom lekaru, da bi ste prvo ustanovili moguć gubitak gvožđa putem krvi (vidljivo ili okultno krvarenje) a zatim o uzmanju kure suplemenata gvožđa.
Marko Popin
Latest posts by Marko Popin (see all)
sr_RS