Puno razgovaramo o aerodinamici u biciklizmu, a bezbrojni su proizvodi dizajnirani da nam pomognu da jurimo kroz vazduh. Ali šta je sa hidrodinamikom plivanja? Voda je 784 puta gušća od vazduha, a da biste postigli najbolje plivanje, morate se kretati što efikasnije.

Frontalni otpor je otpor koji stvara površina vašeg položaja tela u vodi. Kod dobro uravnoteženog plivač vidljiva je samo neophodna površina tela (samo vrh glave i ramena), dok će kod neuravnoteženog plivača, s bokovima i nogama koji se vuku nisko u vodi, vidljiva znatno veća površina. Minimizovanje frontalnog otpora prvi je i najlakši način za poboljšanje brzine u vodi.

Za dugoprugaše, smanjenje otpora u vodi ima prioritet u odnosu na vežbe snage. Ako su gliser i čamac u vodi sa identičnim motorima, koji će se kretati brže i dalje? Poboljšanjem položaja tela duž površine vode, plivač se može kretati kroz vodu većim brzinama uz istu izlaznu snagu.

Šta uzrokuje da plivate sporije

Hidrodinamički otpor uzrokovan je ne samo niskim bokovima i položaju nogu. Plivači koji su uravnoteženi u vodi mogu na druge načine izazvati dodatni otpor:

Položaj glave: Držite glavu u ravni s kičmom, tako da voda prekrije lice. Glava koja se drži prenisko ili visoko u vodi stvoriće dodatno povlačenje gornjeg dela leđa ili grudi.

Udarac: Vaš udarac trebalo bi biti kratak i kompaktan kako bi se sprečio prekomerni otpor. Udarci nogama (makazice) u stranu ili izuzetno veliki udarac izguraće noge iz linije tela i stvoriti veći otpor.

Ulazak ruke u vodu: Ruka bi trebala biti gotovo potpuno ispružena kad uđe u vodu. Guranje ruke pod vodom visokim laktom stvara dodatni otpor na podlaktici.

Krivudanje tela: Svako bočno kretanje tela u vodi takođe će povećati otpor. Glavu, ramena, bokove i stopala držite u ravnoj liniji kako biste sprečili krivudanje u vodi.

Kako eliminisati optor

Pronalaženje ravnoteže u vodi ne dolazi prirodno, jer je težište tela blizu bokova, dok se u grudima nalaze plutajuća pluća. Jednostavan čin plutanja može ukazati na to bori li se plivač da održi plivajući efikasan položaj tela. Čeoni podvodni video snimak takođe je dobar način da se proceni gde plivač stvara višak površine tokom svakog ciklusa zaveslaja. Kada pokušavate biti efikasniji u vodi, ključno je opustiti se i prestati boriti se protiv vode. Umesto toga, koristite vodu da biste ostali na površini, tako da sva potrošena energija može biti usmerena prema kretanju ka napred.

Izvor: triathlete.com (SARA MCLARTY)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)