Zašto ljudi vole da trče stazama kroz šume? Šta je toliko specifično za ovu aktivnost koja Vam daje taj poseban osećaj?

Trčanje kroz šumu neguje dušu. Ako ste zaglavljeni trčanjem i dosadilo Vam je da neprestano trčite oko istih delova grada ili mrzite ideju da trčite na traci u teretani, vreme je da napustite sve to i izađete u šumu. Ne morate da nađete najbliži strmi uspon, jednostavno pronađite park i trčite. Stotine miliona trkača širom sveta već je otkrilo prirodu i uživa da trči “u divljini”, tako da ako se odlučite da trčite u šumi nećete biti sami.

Trčanje kroz šumu zadovoljava drevnu potrebu za kretanjem kroz divljinu. Kada se stvari izbacuju iz kontrole u doba savremene tehnologije obitavanje u šumi je jedina stvar koja je vekovima ostala ista. Dakle, šta svaki trkač može da dobije od trčanja u divljinu?

Prednosti trčanja u šumi?

Prvo, smanjenje rizika od povreda: mekana, neujednačena površina minimizuje mogućnost povreda, ojačava mišiće trupa i mnogo je ‘udobnije’ za trčanje od bilo koje druge površine. Drugo, uzbuđenje koje Vam nijedan drugi vid trčanja ne može pružiti. Trčanje kroz šumu najviše oslobađa endorfin i učinite na to da ste više povezani sa prirodom.

Trčanje po šumi sagori 10% više kalorija nego trčanje po putu (gradu). Takođe izgraduje različite mišiće sa svakim korakom, dok kraći korak poboljšava zglob i kukove i smanjuje uticaj na prepone. Mnogi trkači, čak i na najvišem nivou, redovno uključuju trčanje po šumi  kako bi sprečili povrede.

Trčanje kroz šumu čini sportiste jačim, srećnijim i zaista zadovoljnim trkačima. Imajte to sve na umu, trebalo bi da se uputite u šumu i date sebi i šumi šansu, sigurni smo da će Vam se svideti, možda ne nakon jednog treninga, i da ćete zavoleti ovaj vid trčanja onako kako zaslužuje.

‘Trail’ trčanje će učiniti da se osećate kao (slobodni) trkač. Nemojte čekati, spakujte opremu i probajte. Evo šta treba da znate kada se uputite u šumu, čuvajte sei otkrijte ovu divnu opuštajuću stranu trčanja.

Oprema za trčanje po šumi

Dok su muzički plejeri, GPS uređaji i monitori srčane frekvencije postali neophodni za mnoge trkače, tehnologija teži da oduzme stvarno iskustvo trčanja. Teoretski govoreći, čak i sat je bespotreban da biste osetili puno uživanje i dobili najbolje od trčanja.

Ipak, postoje određene potrebe za ovim vidom trčanja, od kojih neki zahtevaju različita razmatranja u vezi opreme za trčanje po šumi.

 •    Obuća: klasične patike za trčanje su dobre za kraće trčanje po šumi. Kada odlučite da trčite više, treba dobro da razmislite o kupovini dobrog para obuće. Naročito one koje se izrađuju sa    jačim zaštitnim đonom i većom stabilnošću od najčešćih        
 •    trkačkih patika. Nije preporučljivo trčanje neb obuće na ovakvom terenu, ali Vi ste svoj gospodar i ako mislite da je to dobra ideja i da će to biti u redu za Vas onda slušajte svoje želje, a mi Vas molimo da nam date povratnu informaciju.
 • Odeća: Ista odeća koju nosite na svakodnevno trčanje je dobra i za trčanje po šumi, ali preporučljivo da nositi nešto što Vam nije žao da se  ublatnjavi ili podere.
 •    Bočica za vodu: Ako mislite da nije dobra ideja da pijete vodu iz tokova (reke, jezera, raznih izvora…), onda morate uzeti u obzir nošenje vode sa Vama. Omiljena među trkačima je ručna bočica za vodu koja se kači na ruku i ima dodatne vreće za. stvari poput ključeva, dokumenata, novca i hrane. Za duže razdaljine, uzmite hidratacioni prsluk. Postoji mnogo popularnih brendova za sve opcije opreme za trčanje po šumi.
 • Baterijska lampa: Jedna od najboljih stvari u vezi sa šumskim trčanjem je to što možete to učiniti prilično sigurno čak i tokom noći, bez brige o automobilima. Ali za noćno trčanje, lampa je apsolutno neophodna. Naravno da vam ne preporučujemo ovakav izlet, pogotovo ako ste ‘novi’ u šumi i nepoznajete staze, ne znate okolinu i putanju. Ako baš želite da isprobate noćno trčanje najbolje je da budeti sigurni i trčite u grupi.

I ne zaboravite peškir i rezervnu odeću, čarape i cipele za kasnije. Ako to ne uradite, bićete mokri i prljavi sve dok ne dođete kući.

Predlozi za kompaktnije šumsko trčanje

Izaberite rutu trčanja

Daleko je najbolji način za trčanja po šumi da pronađete lokalne grupe trkača  i trčite sa njima. Oni će znati najbolje staze u vašem području i pomoći će Vam da ih naučite. Pretražite putanju (GPX datoteke) na internetu sa lokacijama i  obližnjim stazama, ili pitajte neke trkače ili se jednostavno pridružite njima.

Trčanje na stazi može biti netehničko i tehničko. Netehnične staze su betonske, šljunkovite ili zemljani putevi koji su obično jednostavni za savladavanje. Tehničke staze su uske, zemljane ili kamenite staze koje nude različite izazove koji nisu jednostavni.

Skratiti korake

Trčanje po šumi je oko 20% sporije od redovnog trčanja (po gradu) na istom nivou napora. Postoje strma brdai, kretanje sa strane, morate savladati i puno prepreka. Trčanje po šumi je zabavno kada zaboravite na brzinu i činite ono što Vam prija. Skraćenjem koraka prenećete svu težinu iznad stopala što vam omogućava brzo reagovanje i održavanje ravnoteže. Trčanje po šumi ojačava Vaše trup i stabilizuje mišiće više od trčanja po gradu.

Ako je neophodno šetajte uzbrdo

Kad trčite po šumi trebalo bi znati da je uopšteno efikasnije hodati po strmim brežuljcima, da biste sačuvali dragocenu energiju kako bi nadoknadili vreme nizbrdo.

Uvek gledajte ispred sebe dok trčite

Kada trčite u šumi, potrebno je posvetiti dodatnu pažnju svakom koraku. Naravno da se ne predlaže da stalno gledate u noge. Uživajte u prelepoj prirodi oko Vas. Pazite na prepreke i izbegavajte ih. Podignite noge malo više kako biste izbegli barijere. Mnogi padovi nastaju usled preterane samouverenosti. Ako možete preskočiti(preći preko) palog drveta, korena ili velike stene, a ne stati na njega, uradite to.

Razdaljina između trkača

Pored obraćanja pažnje na stazu pred Vama, svi moraju da obrate pažnju na ostale trkače. Dakle, držite daljinu i uvek budite oprezni da se ne sudarite sa nekim.

Šuma je divlja

Trči sa prijateljem ili u grupi. Ponesite mapu ako ćete trčati novim stazama, neki od novijih modela satova imaju mogućnost da prikažu mapu staze koji ste ranije preuzeli sa interneta (GPX fajl). Stavite komplet za prvu pomoć u automobil i nosite dodatnu hranu s vama za hitne slučajeve. Ponesite mobilni telefon ili sprej za samoodbranu (od životinja) ako trčite sami. Trebalo bi da znate područje po kom trčite – kako se ponašati sa divljim životinjama, kada i gde se odvija lov, kada sunce zalazi i bilo šta drugo što može predstavljati opasnost.

Vodite računa o sigurnosti

Sigurnost je uvek važna za ‘nove’ trkače. Strah da ne zalutate, doživljavanje vrlo lošeg vremena ili susretanje sa životinjama će zadržati neke ljude da se ikada prepuste i trče sami po šumi.

Šanse za nešto loše dogodi su veoma male, ali to ne znači da ne postoje. Trebalo bi preduzeti odgovarajuće mere predostrožnosti pre nego što započnete sa trčanjem:

 • Recite bar jednoj osobi kuda idete i kada planirate da se vratite.
 • Nosite telefon sa vama, ako ćete duže vremena biti odsutni.
 • Upoznajte se sa stazom ili nosite kartu.
 • Nemojte trčati sa slušalicama (ili ostaviti barem jednu u uhu), tako da možete čuti šta se dešava oko vas.
 • Nosite dodatni sloj odeće ili jaknu.
 • Ponesite malo više hrane i vode nego što mislite da će vam trebati.
 • Upoznajte se sa rizicima te sredine i kako se suočiti s situacijom ukoliko bi se nešto dogodilo.

I kad god je to moguće, trči sa nekim u društvu.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

‘Trail’ trčanje (izvor Wikipedia)

Ono se razlikuje od trčanja na gradu i trčanja na stadionu, često je na planinskom terenu, gde mogu biti mnogo veći uspori i padovi. Teško je definitivno napraviti razliku između trail trčanja i cross country trčanja. Uopšteno govoreći, cross coutry je disciplina atletske federacije IAAF koja se obično održava na kraćim rastojanjima (retko preko 12 kilometara), dok je trail trčanje uglavnom  na duže staze. Uobičajeno crosscountry trčanje  uključuje delove na otvorenim poljima, dok je trail obično ograničena na slobodne površine ili lošije puteve. Neke značajne trail trke  su:

Afrika

Azija

Evropa

Severna Amerika

Okeanija

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
sr_RS