U ovom trenutku sezone verovatno je proliveno na litre znoja na pod u podrum ili garaži. Napravili ste bezbroj intervala zureći u neki ekran ili slušajući svoju omiljenu muziku. Vreme je da polako krenete napolje i nastavite s napredovanjem.

Nekima je prelaz sa treninga u zatvorenom na trening na otvorenom lak. Ali u svojim trenerskim godinama naučio sam da većini sportista treba vremena da se prilagode vožnji napolju nakon dugih meseci treninga u zatvorenom. Vreme, povećani zahtevi za rukovanjem biciklom, mentalna spremnost i duži treninzi stvaraju potrebu za nekim prilagođavanjima prilikom prelaska na vožnju napolju.

Hladan vazduh

Zavisi od toga gde živite, temperature bi mogle biti prilično niske kad se odvažite da izađete napolje. Plućima će trebati vremena da se prilagode na hladan vazduh nakon sati i sati vožnje sobne temperature. Priuštite sebi nekoliko dana umerenog tempa kako biste prilagodili pluća . Takođe, pobrinite se da ostanete hidrirani! Da, čak i kad je napolju hladno, još uvek se znojite. Kad ste hidrirani, takođe ćete malo olakšati udisanje hladnog vazduha.

Slojevito oblačenje

Iskreno, nema nikakvih naučnih podataka koji bi potkrepili činjenice o oblačenju. Vaših prvih nekoliko vožnji napolju gotovo uvek zahteva više odeće nego što biste inače nosili na određenoj temperaturi. Vašem telu treba vremena da se prilagodi hladnijim temperaturama, zato budite spremni obućite se malo toplije u prvih nekoliko treninga na otvorenom.

Čeoni vetar

Ne zaboravite na vetrove! Marfijev zakon o vetru kaže da ćete ako bude vetrovito imati vetar bez obzira kojim putem krenuli – posebno u rano proleće! Zamislite, vozite se omiljenim putem, po osećaju i ravnomernim tempom, a onda odjednom udari nalet vetra toliko jak da vas gotovo zaustavi. Moraćete se namestiti u aerobnu poziciju i biti spremni postiči mnogo više vata kako biste izdržali nalet vetra – takvu vožnju nećete pronaći u svom podrumu!

Upravljanje biciklom

Zwift i svi ostali programi za trening u zatvorenom dobro imitiraju zahteve za snagom stvarnih stanja na putu, ali sve dok ste ‘zaključani’ u fiksnom položaju na trenažeru, ne morate brinuti o rukovanju biciklom (ravnoteži). Nakon duge zime, putevi su često u lošem stanju. Rupe ili vozači koji preblizu prolaze, sve to zahteva oprezno rukovanje biciklom. Ove se situacije jednostavno ne mogu simulirati u zatvorenom.

Da biste dobro odreagirali, vaše telo treba da aktivira grupe mišića koje su možda spavale tokom zimskog treninga. Ustajaćete češće, a vaše ruke i gornji deo tela trebaće se prilagoditi za upravljanje prednjim delom vašeg bicikla.

Etika grupe

Pokušavam upozoriti svoje bicikliste pre nego što krenu na svoju prvu grupnu vožnju, jer su svi pomalo zarđali tokom zime. Solo vožnja može izbrisati neke uobičajene prakse ponašanja prilikom vožnje u grupni. Izostaje ukazivanje na rupe, a vozači mogu biti pomalo van ravnoteže držeći se ravne linije. Pokušajte se setiti da sada vozite s drugima, a u određenom ste smislu i vi odgovorni za njihovu sigurnost.

Naravno, na proleće će doći momenat da neko želi da pokaže koliko je vredno trenirao zimi. Grupa će možda imati lep glatki ritam kada neko dođe napred na smenu, promeni tempo i raznese grupu! Kada imate vozača kome je to prvi treningi u sezoni, nije pravo vreme da obučete svoje “super odelo” – sačuvajte te vate za kasnije u sezoni kada su svi spremni za to.

Duge vožnje

Napredak u tehnologiji trenažera dramatično je povećao našu sposobnost da toleriramo više vremena u vožnji u zatvorenom, ali ostaje činjenica da je vožnja dva sata napolju puno stimulativnije od vožnje dva sata unutra! Jednom kad pređete na trening na otvorenom, biće mnogo više raznolikosti. Proverite da li je vaše telo spremno za duge vožnje – moglo bi biti teško, ali pokušajte polako povećavati trajanje vožnje pre nego što krenete na prvu istinski dugu vožnju u sezoni.

Sve je u prilagođavanju. Kad moji biciklisti počnu da treniraju na otvorenom, obično im dam tri ili četiri vožnje zbog aklimatizacije. Tokom ovih treninga uzimaju se u obzir svi gore navedeni faktori, tako da prelazak na asfalt nije toliko dramatičan. Kad se tih prvih nekoliko vožnji odradi, trebalo bi da ste spremni nastaviti svoj naporan rad na PRAVIM putevima koje volite!

Izvor: triathele.com (O’Brian Forbs)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)