Ne treba se bojati trčanja po kiši, potrebno je suočiti se sa strahovima i dati šansu kiši. Najteži deo trčanja po kiši jeste sam početak treninga, onaj trenutak kad je potrebno naći motiv i započeti sa samim trčanjem. Mnogi trkači uživaju u trčanju po kiši.

Trening po kiši u svakom smislu jača. Pomaže u izgradnji izdržljivosti prema ovoj ne tako voljenoj vremenskoj prilici. Trčanje po kiši može da poveća Vašu motivaciju jer ćete izgraditi otpornost prema njoj i svaki sledeći put biće lakši. A kako stara dobra kaže ‘kad kisnemo rastemo’. Muzika uvek može da bude od pomoći. Zaštitite Vaše elektronske uređaje.

Kišni trening isključivo treba da bude aeroban odnosno bez brzih sekcija i svakako bez siljenja jer to može da izazove neželjene povrede. Slabije vreme trčanja po kiši svakako ne znači da ste u lošijoj formi, niti da treba da forsirate. Iz tih razloga kišni trening iskoristite za vežbanje izdržljivosti.

Izbegavati trčanje po kiši u slučaju kad je napolju grmljavina, kao i kad se uz kišu javi vetar zbog dodatnog smanjena temperature tela. Pa i onda kad je količina padavina preobimna.

Savet je da nosite kačket jer će vas on najbolje štititi od kapljica koje napadaju vaše lice. Obucite se slojevito ali bez preterivanja, jer svakako trčanjem podižete svoju telesnu temperaturu. Vrlo je dobro imati vodootpornu odeću kao i odeću koja diše, koja je izrađena od posebih materijala (dri-fit, dry-plus…). Koristite opremu svetlijih (jarkih) boja radi bolje vidljivosti.. U slučaju da imate i stari par patika koji nije istrošen treba da razmislite i o ovakvoj mogućnosti korišćenja starih. Takođe čarape treba da budu duže da mogu da sigurnošću da sačuvaju vašu kožu od nakvašenih delova patika koje mogu da iritiraju Vašu kožu.

Mali trik je da kad se vratite sa ‘mokrog’ trčanja, u svoje natopljene patike stavite novine koje će održati oblik patike i brže pokupiti vlagu.

Trčanje pre teretane – Trčanje je primarno napolju na otvorenom i na svežem vazduhu. Ako imate problem sa motivacijom i trčanjem po kiši i razmišljate o tome da svoj trening odradite u teretani (zatvorenom prostoru) dajte šansu i ovom ne baš tako primamljivom izboru, možda Vas iznenadi i možda Vam se baš svidi!

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)