Kako sportska dostignuća napreduju, trčanje maratona je na vrhu liste. Ali čak ni ovo nije dovoljno izazovno za ultra-maratonce, koji trče trke duže od standardnih 42.2. kilometra (26 milja). Na primer, Trans Europe Foot Race 2009 je podrazumevalo trčanje od Italije do Norveške – 4.500 kilometara za 64 dana.

Takv ekstremni podvizi su dobar razlog da se prouči kako stres utiče na ljudski organizam. U tu svrhu, istraživači sa Univerzitetske bolnice u Ulmu u Nemačkoj pratili su 44 trkača u trci Italija-Norveška 2009. godine. Nakon svakih 900 kilometara, merili su promene u telu trkača koristeći prenosne MRI skenere, kao i testove za krv i urin.

Otkrili su da je, za prvih 2.500 kilometara, hrskavica (materijal koji apsorbuje udarce koji se stvara između kostiju) degradirana. Ali nakon toga, hrskavica je zapravo počela da se oporavlja.

“Smatralo se da se hrskavica može samo regenerirati za vreme odmora”, rekao je istraživač Uwe Schütz za New Scientist. “Prvi put smo pokazali da se hrskavica može regenerirati tokom trčanja.” Istraživači su prikazali svoje rezultate na godišnjem sastanku Radiološkog društva Severne Amerike.

Takođe su otkrili da se mozak trkača smanjuje čak do 6% do kraja trke.

Vežba se smatra korisnom za mozak, sprečavajući depresiju i demenciju. Smanjeni mozak se generalno ne smatra dobrom stvari. Istraživači iz Ulma još nisu sigurni zašto se mozak smanjuje nakon dugih trka, ali to može jednostavno biti rezultat ekstremnog umora, loše ishrane i dehidratacije.

Među ultra-maratoncima, područje mozga koje se najviše smanjilo je zaduženo za vizuelnu obradu. Nedostatak stimulacije – jednostavno gledanje na puteve 64 dana – možda ima veze sa tim. To može biti rezultat mehanizma koji se bori za dragocenu energiju koju preusmerava u delove tela kojima je to potrebno.

Srećom, svi trkači su se potpuno oporavili i veličina njihovih mozgova nakon šest meseci se vratila u normalu. A oni koji trče po koji maraton – ili, kao i većina ljudi, trče mnogo kraće distance- neće iskusiti efekat smanjenja mozga.

Izvor: quartz.com (Akshat Rathi)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
sr_RS