Osnovna stabilnost više je od moderne reči – to je način da se kičma trenira za učinkovitije kretanje radi boljeg prenosa snage u sportu i poboljšane izdržljivosti za sprečavanje povreda. Tri razloga zbog kojih će stabilnost trupa podići vaše performanse na viši nivo:

  1. Stabilnost trupa nije u snazi, već u vremenu. Osnovni mišići ne bi trebalo da budu RE-aktivni, već PRO-aktivni. U zdravoj stabilnoj kičmi naš bi mozak trebao pokrenuti pravilno regrutovanje mišića pre nego što pokrenemo ruke i noge kako bismo mogli dinamički kontrolisati kretanje u kičmi.
  2. Položaj je važan. Stvarnost je takva da smo mi stvorenja navika. Naš relativno neaktivan životni stil znači da svi imamo problema sa držanjem tela i loše navike zbog lošeg sedenja za stolovima, u automobilima i korištenja mobilnih uređaja. Vremenom se ti loši položaji utisnu u naš mozak, a mi te neravnoteže unosimo u svoj trening. Uskakanje u patike ne popravlja vaše držanje. Vaš je posao, kao sportiste, da se pozabavite posturalnim neravnotežama kako biste osigurali da u svaki trening uvrstite najbolje držanje. Bolja pozicija = veći dobici.
  3. Trening mora biti postepen kako bi mišići ispravno radili. Tajna treninga trupa je poboljšavanje reaktivnog vremena mišića tik uz kičmeni stub. Faza 1 vežbe dubokog trupa formulisana je kako bi se osiguralo da se fokusirate na pravi obrazac regrutovanja mišića. Radite ove vežbe tokom 8-10 sesija kako biste uspostavili snažnu osnovu u pogledu regrutovanja i stabilnosti mišića. Nakon što izgradite novu memoriju mišića, izmjenjivaćete Fazu 2 vežbe rotiranja trupa i Fazu 3 napredne integrisane vežbe kako biste pružili vrstu stabilnosti trupa koju trebate uneti u svaki trening i trku kako biste osigurali da vam kičma bude na nivou izazova.
Faza 1 Faza 2 Faza 3
Vaša trup nije samo paket od 6 trbučnih mišića, već sistem mišića koji kontrolišu precizno kretanje svakog segmenta kičme. Ovaj sistem vežbi je smišljen i uspešno ga koriste nebrojani sportisti za ublažavanje bolova, pomeranje izdržljivosti treninga, nađite vreme za trening i poboljšajte svoju formu. Vaš sport je dinamičan.

Izvor: triathlete.com (Jay Dicharry)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)