Po vremenskoj prognozi moguće su grmljavine i oluja, ali sve što vani možete videti kroz prozor su pahuljasti beli oblaci. Trebalo bi da idete li na dugu vožnju ili trčanje, ili idete na sigurno i trening radite u zatvorenom? Da bismo razumeli vremensku prognozu pozvali smo profesionalnu triatlonu Liz Baugher, koja je magistrirala u oblasti atmosferskih nauka i radi za Američko meteorološko društvo.

Razumevanje terminologije može mnogo pomoći u razumevanju vremenskog rizika. “Meteorolozi koriste prognoze kako bi predvideli šansu da li će kiša padati, ali uzimamo u obzir i područje za koje ima šanse za kišom”, objasnila je Baugher. “Ovo postavljamo pomoću izraza PoP ili verovatnoća padavina.”

Ako otvorite aplikaciju vremenske prognoze na pametnom telefonu i vidite 60% šanse za grmljavinu za taj dan u svom gradu, to je PoP za određeno područje – drugim rečima, 60% šanse da će oluja pogoditi vašu regiju. Meteorolozi koriste izraze kao što su „izolovani“, „raštrkano“ i „verovatno“:

  • Izolovani generalno znači da je PoP nizak, teško ga je predvideti i može zavisiti o regionu vašeg područja prognoze.
  • Raštrkano znači da postoji otprilike 50-50 šanse i takođe se može razlikovati unutar regiona.
  • Verovatno znači da postoji visok PoP rezultat.

“Takođe želite imati na umu da šansa za grmljavinu ne znači uvek da će oluja trajati ceo dan”, kaže Baugher. „Morali biste proveriti prognozu za približno vreme kada će se ona dogoditi. Većinom ćete videti leti da se oluje pojavljuju popodne zbog grejanja tokom celog dana. Ove se oluje mogu lako ubrzati i mogu biti jake. Ako planirate odraditi popodnevni trening, proverite prognozu pre nego što krenete. Takođe ćete hteti  da proverite na radaru da li će biti kiše ili drugih oluja u lokaliziranom području prema kojem se krećete. “

Terminologija koja se koristi u prognozi za grmljavinu, zajedno s radarom, može vam pomoći da donesete pravu odluku o odlasku na trening. Ako ste neodlučni, najbolje je da budete oprezni, jer biti uhvaćen napoljju kad su prisutni kiša, vetar i munje nije nešto što treba olako shvatiti. Loša vidljivost može otežati vozilima da vas vide tokom vožnje ili trčanja, a munja predstavlja veliku opasnost. Prosečno svake godine u Sjedinjenim Državama grom ubije 28 ljudi, a stotine ih bude ranjeno.

Znaci da se bliži oluja

Ako ste već napolju i trenirate, važno je biti na oprezu zbog vremenskih promena, pogotovo ako su najavljene oluje. Znakovi približavanja oluja uključuju:

  • Tamni, gusti oblaci se javljaju
  • Vetar se ubrzava
  • Osećate pad temperature

Ako vidite ove znakove, budite spremni da se sklonite jer se oluje mogu brzo pojaviti. Zapamtite: “Kad grmi sklonite se u zatvoren prostor.”

“Ako se razviju grmljavinske oluje, izbrojte sekunde između bljeska groma i udara groma da biste procenili udaljenost između vas i mesta udara groma”, kaže Baugher. “Ako je vreme između bljeska i udara groma 30 sekundi ili manje, trebalo bi potražiti zaklon.”

Šta učiniti ako vas uhvati grmljavina

“Što se tiče bilo koje vrste treninga na otvorenom, moraćete zaustaviti svoj trening”, rekla je Baugher.

Voda je provodnik električne energije, pa ako se kupate u otvorenom bazenu ili otvorenoj vodi, odmah izađite. Pronađite sklonište u svom automobilu ili obližnjoj zgradi. Zatvoreni bazeni mogu biti sigurni, jer je većina izgrađena s električnim izolacijama (gromobranima), ali uvek se pridržavajte smernica osoblja bazena i spasilaca.

Ako se vozite ili trčite, odmah pronađite sigurno sklonište, bilo da se radi o čvrstoj zgradi ili u vašem automobilu. Izbjegavajte šupe, skloništa za piknik i tribine, ako je moguće, jer munja može putovati kroz metalne okvire i sve metalne žice ili rešetke u betonskim zidovima ili podovima. Takođe želite izbegavati visoke predmete i izolovano drveće; traženje skloništa pod gušćim rastom malog drveća je poželjnije. Ako vas je više, pobrinite se da se raštrkate.

Ako u bilo kojem trenutku tokom oluje osetite da vam se kosa nakostrešila, osetite trnke na koži ili čujete pucketanje, odmah zauzmite položaj koji je siguran od groma.

  • Čučnite na zemlju tako da celim stopalima dodirujete zemlju.
  • Spustite glavu i pokrijte uši.
  • Ako možete, stavite ruke na čelo, a laktovi na koljena.
  • Udahnite duboko i pokušajte se opustiti.

Oluje će obično proći u roku od 30 do 60 minuta. Kada više ne vidite munje i ne čujete grmljavinu, verovatno je sigurno nastaviti svoj trening. Međutim, Baugher savetuje da proverite vremensku prognozu na aplikacije telefona (poput The Weather Channel-a ili RadarScope-a) kako biste bili sigurni da na radaru više nema šanse za olujom. Iako se možete osećati zabrinuto zbog završetka te duge vožnje, najbolje je da odluke donosite na temelju vremena, a ne plana treninga. Nemojte da vam bude žao ili da vas grize savest odustati od treninga kada majka priroda ne sarađuje.
“Svakako budite oprezni,nijedan trening nije vredan vašeg života.”

Izvor: triathlere.com (SUSAN LACKE)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)