Trening razmišljanja i meditacije / koncentracije

Opšte je poznato da snažno razmišljanje može biti važno oružje kada dolazi do razmišljanja, rada i postizanja. U WHM je važan snažan način razmišljanja kako bi ostvarili svoju unutrašnju snagu. Koncentracija / meditacija je važan deo ovoga. Ova koncentracija je potrebna za ono što želite postići  i u koju svrhu. Ako se Wim Hof ne bi koncentrirao, na primer, osećao bi se jednako hladno kao i svi drugi. Fokus je stoga vrlo važan.

Autonomni nervni sistem i tehnike koncentracije

Normalno, autonomni nervni sistem je nezavisno i podsvesno reguliše telo. Autonomni nevni sistem reguliše funkcije kao što su disanje, unutrašnji organi, probava, dilatacija i kontrakcija krvnih sudova i kucanje srca. U skladu s trenutnim medicinskim mišljenjem, nema uticaja koji se može izvršiti na autonomni nervni sistem.

Međutim, to je proizašlo iz raznih studija koje su obuhvatale tehnike koncentracije / meditacije  koje mogu rezultirati nezavisnom, autonomnom aktivnošću (Phongsuphap, Pongsupap, Chandanamattha i Lursinsap, 2008; Wu & Lo, 2008; Paul-Labrador i sur., 2006).

 

Redukcija psihički baziranog stresa, na primjer, rezultiralo je smanjenjem aktivnost u simpatičkom nervnom sistemu kod bolesnika s fibromijalgijom (Lush, Salmon, Floyd, Studts, Weissbecker i Sephton, 2009). Takođe je dostavljen dokaz da je Wim Hof sposoban uticati na svoj autonomni nervni sistem pomoću svojih tehnika (Pickkers i sur., 2011). Istraživači sa Univerziteta Radboud istraživali su uticaj Wim Hofove tehnike koncentracije na aktivnost njegov autonomnog nervnog sistema i (prirodni) imunološki sistem. Tokom ovog eksperimenta, komponente bakterije E-coli su unesene u Wim Hofa i 112 drugih ispitaniika. Davanje ove supstance čini da telo misli da je napadnuto.

To bi inače rezultiralo prekomernom reakcijom imunološkog sistema, što bi rezultiralo simptomima gripe (glavobolja, temperatura i bol u mišićima) tokom nekoliko sati. Međutim, Hof je imao samo blagu glavobolju u vrijeme kad bi simptomi gripe bili obično najjači. Rezultati su takođe pokazali da Hof proizvodi manje od pola količine zapaljenskih proteina u poređenju s prosekom kod ispitanika kojima je inicirana ova bakterija u testu. Istakao je, vodeći istraživanja Pickkers, da je Hof bio u stanju proizvesti kontrolisani odgovor na bakterije kojim su upravljala sredstva njegove tehnike koncentracije. To je rezultiralo tzv. reakcijom “bori se ili beži” koja je osigurala da telo proizvodi više kortizola (“stresa”). Ovo povećanje rezultiralo je smanjenjem imunološkog odgovora suzbijanjem većine upalnih proteina (citokina) koji uzrokuju simptome gripa.

Kada razmišljate o tome, sasvim je neverovatno da je moguće uticati na vaš imunološki sistem praktikovanjem metode. Pitanje je bilo: je li Wim Hof samo jedan izvanredni slučaj? I mogu li se njegova postignuća pripisati činjenici da je on praktikovao ovu metodu mnogo, mnogo godina? Ili i drugi mogu regulisati imunološki sistem radeći ono što on radi? Hof je uveren da svako može ostvariti ono što je on ostvario. 2013. godine, istraživački tim koji se sastoji od Kox en Pickkers (Kox i dr., 2014.) ispitali su mogu li i drugi da utiču na njihov imunološki sistem i autonomni nervni sistem praktikovanjem Metoda Wima Hofa. Da bi utvrdio osnovu, Hof je obučio 12 holandskih volontera tekom 10 dana (4 dana u Poljskoj s Wimom i 6 dana kod kuće). Volonteri su praktikovali tehnika disanja, tehnike meditacije(kako bi se postigao vrhunski fokus) i dodatno postupno izloženi hladnim uslovima.

Nazad u Holandiji, 24 volontera – 12 ispitanika koji su trenirali s Wimom Hof u Poljskoj i kontrolna grupa od 12 osoba primili su inekciju s elementima bakterija E-coli (ista doza koju je Wim Hof primio u prethodnim studijama). U normalnim uslovima, telo može reagovati vrlo snažno, što rezultira gotovo u svim slučajevima simptoma gripe. Zapanjujuće, dobrovoljci koji su to praktikovali WHM su pokazali daleko manje znakova gripe (što znači simptome mučnine, glavobolje, drhtavice i bolovi u mišićima i / ili leđima) nego u kontrolnoj grupi. U Osim toga, telesna temperatura prve grupe nije se povećala toliko u poređenju s kontrolnom grupom.

Slično tome, telesnu temperaturu pojedinci koji pripadaju Wimovoj grupi normalizovali su mnogo brže od onih koji nisu praktikovali tehnike. Još više važni su bili rezultati krvi. Kao što su studije otkrile, vrednosti u krvi u ispitivanoj grupi pokazale su daleko manje upalnih proteina od kontrolne grupe. Kao posljedica praktikovanja WHM-a, test grupa je proizvela više hormona stresa. Ovaj hormon se oslobađa pojačanom aktivnošću simpatičkog nervnog sistema, koji može potisnuti prirodni odgovor imunološkog sistema. Ovo je prilično neobično, naročito kada uzmete u obzir da decenijama u nazad svaka medicinska diskusija završila se time da se na autonomni nervni sistem ne može uticati. Rezultati krvi to su nedvosmisleno pokazali, da autonomni nervni sistem i imunološki sistem mogu biti regulisani voljom. I tako daleko nikada nije bilo naučno dokazano. Još jedan izvanredan nalaz je da se imuni sistem može poboljšati čak i nakon relativno kratkog treninga. Čak su i testovi pokazali da su i “normalni” ljudi više nego sposobni kanalizuju svoj imuni sistem. Rezultati istraživanja su demonstrirali da praktikovanjem ovih jednostavnih, ali učinkovitih tehnika u kratkom roku, svako može postići veću kontrolu nad svojim zdravljem.

Studija je takođe pokazala da se može uticati na autonomni nervni sistem. Razlika između ove studije i drugih (Lush et al., 2009; Phongsuphap, Pongsupap, Chandanamattha i Lursinsap, 2008; Wu & Lo, 2008; Paul-Labrador et dr. 2006) o uticaju koncentracije / meditacije na autonomni nervni sistem je da se telo ne opušta, nego da pruža odgovor “bori se ili beži”.

Tehnike meditacije / koncentracije se smatraju načinom za smanjenje stresa i kortizola na isti način (Lush. i sur., 2009; Carlson, Speca, Faris i Patel, 2007). Vi opuštajući svoje telo, uzrokujete da se količinu kortizola “hormona stresa” u telu smanjuje. Tehnika Wim Hofa stoga se može razlikovati od drugih tehnike meditacije / koncentracije.

Tehnika Hofa nije prvenstveno usmerena na to da telo postane opušteno, nego ga prebaci u aktivno stanje. Wim Hof tako ima snažan način razmišljanja i koristi se da njegova (trenirana) koncentracija služi za postizanje određenih ciljeva, kao što je uticaj na autonomni nervni sistem u gore navedenom slučaju.

Ishod višestrukih testova takođe je pokazao da Wim Hof i oni koji praktikuju njegove metode mogu aktivno povećati koncentraciju hormona stresa u njihovim telima. U tom procesu, proizvodnja upalnih proteina se usporava. Čineći to, čini se da se reakcijom na stres, tipična “boris se ili beži” , može upravljati. U sledećem odeljku raspravlja se o najnovijoj komponenti WHM, tj. Postupnom izlaganju hladnoći, detaljnije.

Literatura:

The Wim Hof Method Explained

By Isabelle Hof, June 2015

Marko Popin
Latest posts by Marko Popin (see all)
sr_RS