Zamagljene naočare su jedna od najneugodnijih stvari u vezi plivanja. Postoji toliko mitova o tome kako se izboriti sa magljenjem. Možda ste čuli za upotrebu pljuvačke, kupovinu posebnih rešenja ili ispiranje u vodi i još mnogo toga.

Temperatura naočara je hladnija od vazduha koji se nalazi između vašeg oka u samih naočara, pa će se vlaga formirati, a zatim će se kondenzovati na sočivu koji uzrokuje zamagljivanje. Proizvođači naočara su se pozabavili ovim problemom, ali nakon nekog vremena se to rešenje prosto potroši. Da vidimo da li bilo koja od ovih metoda sprečava tu kondenzaciju.

SUVE NAOČARE – Držite naočare na suvom. Mnogo naočara su već obložene sredstvima protiv magljenja i znamo da je to malo luksuz, ali zbog toga smo se odlučili za potpuno novi set naočara, ako se dobro uklapaju,  ne bi trebalo da uđe voda dok plivate. Sada naočale kupujemo sa različitim stepenima sredstvima protiv magle, pa proverite to pre nego što ih kupite. Probali smo potpuno novi i potpuno suv set naočara. Kao što se i očekivalo novi set naočara je bio odličan. Nismo svi u toj poziciji da stalno kupujemo novi set naočara. Brinite se o njima i drže ih na suvom. Tim ćete im produžiti životni vek a i duže će opstati sredstvo protiv magle. To je lakše reći nego učiniti. Stvarno je potrebno da se brinete o njima.

ZUBNA PASTA – sve je ovo pomalo čudno ali smo pročitali glasine da to radi. Najgora stvar koja se može desiti je da će očistiti naočare i bar će lepo mirisati. Sočiva su zaista jasnija i možete videti neverovatno dobro. Imajte na umu da će svaka anti-magla koja je možda već bila u vašim naočarima biti uklonjena zbog paste jer je to abrazivni medij.

KVAŠENJE – Mnogo ljudi uvek stavljaju naočare u bazen pre nego što ih stave na glavu. Razmišljamo o tome zašto mnogi to čine i shvatili smo da to postaje navika. Skoro svaki plivač je to naučio da radi kao dete u plivačkom klubu, a onda je to postalo navika a mozda kod nekog i sujeverje. Kod nekih se javlja panika ako ne mogu pokvasiti naočare u bazen prije trke. Je li sve ovo uzalud? To samo pomaže vakumiranju naočara (boljem ulaganju u očnu školjku), ali više od toga ne čini baš mnogo.

PLJUVAČKA – srećom, ne vidimo previše plivača koji pljuju u naočare na bazenu, da li je trik baš u tome? Ovo je navika u koju se lako može upasti. Ideja je da napravite film na sočivu koji sprečava zamagljivanje i to je zapravo nešto što su plivači pokupili iz detinjstva. Možete videti plivače koji pljuju u svoje naočare da li bismo svi mogli nešto naučiti od njih? Za mnoge je prilično neugodno pljunuti u naočale. Nismo sigurni da li postoji neki pristojan način da se to uradi, ono što mnogi obično rade je da poluću sočivo naočara, a zatim ih umoče u vodu i moramo reći da radi jako dobro.

SVEŽA VODA – ispiranje naočara u vodi ne zvuči kao da će učiniti nešto drugačije nego što je potpanje u bazen. Ako plivate u slanoj vodi, morate ih nakon toga očistiti. Ako ih upotrebljavate u bazenu, isperite ih nakon upotrebe jer će hlor zapravo razgraditi anti-maglu, tako da će se dugotrajno ispiranje u vodi produžiti vek trajanja vaših naočara.


SAPUN –  S vremenom dodirivanjem sočiva dobijete masnoću una sočivima što doprinosi zamagljenosti koju doživljavate tako da možete koristiti bilo koji sapun. Koristite gel za ruke, šampon, gel za tuširanje, ali verovatno je šampon za bebe najbolja opcija za vaše oči. Koristite mali sapun na svakom od sočiva, protrljajte ga i zatim temeljito isperite. Koliko dugo će trajati ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Nećemo vam predložiti da ovo uradite ako već imate prilično nove naočare sa Anti-Fog premazom, jer će šampon ili gel za tuširanje zapravo razbiti ovaj premaz protiv magle.

SREDSTVO PROTIV MAGLE zvuči najlogičnije, ali ga ne vidite tako često kod profesionalnih plivača. Možda nam to nešto govori. Da li je to samo marketinški trik ili zaista funkcioniše. Ovaj sprej protiv magle čini se da radi ono što treba, ako se istrošila prethodna količina treba opet prskati sredstvo protiv magle na vaše naočare. Morate ga redovno koristiti i to je još jedna stvar koju morate imati u torbi.

PLAMEN je malo ekstremno slažemo se, ali neki ronioci koriste plamen kako bi sprečili magljenje u  naočarima. Samo se postarajte da se vaše naočare ohlade pre nego što ih stavite na lice. Naravno, pazite na gumene delove. To je ono što se kaže lovačka priča – ne radi!

Ako imate neki drugi priedlog kako sprečiti naočale od zamagljivanja, podelite s nama svoje iskustvo.

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
sr_RS