Ne postoji ništa poput osećaja brzine koji bi vas naterao da nastavite sa tempo. To je jedna od lepota noćnog trčanja: postoji čistoća u osećaju vetra na koži bez da vidite punu panoramu da biste je osećali, tunelski vid vašeg svetlosnog snopa dok konstantno lovite u noći, poput mačke koja proganja lasersko svetlo . Takođe s obzirom na to da je noć vrlo malo korisnika staza je u to doba dana.

Dugi prolećni i letnji dani pogodni su za trčanje po mraku, tad hladne noći nude trkačima izbegavanje sparine i dnevnu toplotu kao i ugodnije temperature. Leto vas može namamiti u sred noći na trčanje, ali zora ili sumrak mogu smetati vašem cikluui spavanja.

Nasuprot tome, zimski kratki dani prisiljavaju mnoge da moraju da trče po mraku. Darcy Piceu, ultraruner koja trenira u Boulderu u Coloradu i koja je morala da trči tokom noći u mnogim od svojih ultratrail trka, kaže da zapravo ne trenira noćno trčanje kao takvo. „Trčim rano ujutro ili po padanju mraka zimi. Ne treniram uskraćivanje sna trčeći noću. Zime pružaju lepu priliku za noćni trening jer su dani kraći. “ Piceu kaže da se ne brine previše oko toga da trči sama noću, ali ponekad povede svog psa ako se oseća nelagodno. „To obično pomaže.“

Aliza Lapierre, trkačica ultra distanci iz Vermonta, čini noćno trčanje uzbudljivim jer rute koje je trčala mnogo puta tokom dana izgledaju drugačije po mraku. „Vidite i čujete stvari koje obično ne vidite, a različita čula su pojačana, tako da je skoro kao novi svet, posebno u šumi.“

Mario Mendoza, ultra trkač iz Benda, Oregon, odrađuje deo svog treninga noću nakon posla i porodične potrebe. „Zabavno je kad se naviknete“, kaže, „posebno u noći kad je toplo i kad se vidi mesec napolju. Noćno trčanje može biti vrlo mirno i lepo. „

Osnove noćnog trčanja

  • Imajte na umu da će delovi vašeg pogleda, čak i uz dobro svetlo, najverovatnije biti loši. Percepcija dubine je loša, detalji poput grana često ostanu nezapaženi. Senke mogu prativi problem, posebno na tehničkim stazama. Zato neki nose jasne ili fotokromatske naočare da bi se zaštitili od grane ili buba.
  • Uspori. Noćno trčanje nije najbolja prilika za tempo ukoliko niste na ravnom, skrovitim putevima ili stazi.
  • Budite svesni svog okruženja i isključite muziku. Zbog noči vid je već, pa je presudno omogućiti da vaš sluh bude što oštriji.
  • Vežbom do savršenstva. Nemojte svoje prvo iskustvo trčanja tokom noči da uradite na svojoj prvoj ultri.
  • Navigacija noću je posebno otežana, posebno po šumi. Ponesite telefon ili GPS uređaj ako postoji šansa da će vam trebati. Ako je područje zaista udaljeno, držite se sigurnih puteva da biste se navikli na navigaciju u mraku. Prethodno trčanje – po dnevnom svetlu – bilo koje rute na kojima ćete se izgubiti noću će najverovatnije pružiti bolju šansu da prepoznate pravu kravinu.
  • Stubovi mogu pomoći u orijentisanju na stenovitom području ili na drugi neravnim podlogama.
  • Pođite s nekim, posebno ako postoje opasnosti od divljih životinja ili ljudi.
  • Da biste se klonili nepozvanih životinja ili pojedinace, nosite neku vrstu sirene, poput Nathanove SaferRun Ripcord sirene, koja se čuje do gradskog bloka ili biber sprej.

Tekst: Triathlete.com (Adam Chase)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
sr_RS