Jedno od najčešćih pitanja koje dobijam od triatlonaca je: “Koja je najbolja investicija da biste postali bolji triatlonac?” I na njihovo šokirano iznenađenje, moj odgovor nije Dimondov superbike, brzi kostim Pearl Izumi ili čak Picky Bar, iako je svaka od tih stvari izvanredna investicija. Najbolja investicija koju možete napraviti je angažiranje trenera. Dobar trener će mnogo uticati na to koliko brzo napredujete, bolje od bilo koje opreme, ishrane ili nekih drugih stvari.

Ali, za razliku od superbikea ili drugih potrepšina, rezultati nisu trenutni. Trener je investicija koja se isplati samo dugoročnom doslednošću, poverenjem, komunikacijom i izvršenjem. Dobar trener ne radi sam; morate raditi na tome da on ili ona rade svoj posao tako što ćete poštovati ono što je zacrtano. To je poput one scene u Jerryju Maguireu gde Tom Cruise viče na Cuba Gooding, Jr., “Pomozite mi da vam pomognem!” Morate dopustiti svom treneru Tomu Cruiseu da vam pomogne trenirajući vas. A ako to učinite, imat ćete sezonu o kojoj ste oduvek sanjali, napravićete taj veliki korak u četvrtoj četvrtini.

Dovoljno dugo sam u sportu da vidim razne vrste sportista, počevši od srednjoškolskih košarkaških frajera koji su bili jednostavno lenji, preko NCAA All-American koji su skrivali povrede, do Purplepatch Fitness (trener Matt Dixon) profesionalnog triatlonskog sastava, uključujući mene, koji sam savršeno treniran sportista na sve moguće načine.

Bez obzira na to koliko je dobar vaš trener, postoji puno načina na koje možete otežati i / ili onemogućiti treniranje. Pravio sam puno grešaka koje su me ometale da treniram kako treba.

Kako bih vam uštedeo vreme i ukazao na neke greške koje sam činio frustracije i neuspehe koji se zbog toga događaju, sastavio sam spisak koji treba i ne treba učiniti kao sportista koji ima trenera. Kao i u mnogim svojim člancima, anketirao sam svoje čitatelje na Facebooku i Twitteru kako bih im pomogao da prepoznam kvalitete, navike i tendencije koje su videli ili iskusili, a koje su im pomogle (ili otežale) odnose sportista-trener.

Budi iskreni. “Budite iskreni prema tome gde ste kao sportista i prema željenom ili stvarnom životnom / porodičnom / radnom stanju.” —Corie Young

Iskrenost je temelj dobrog odnosa sportista-trener. Od samog početka budite iskreni sa svojim trenerom u vezi sa svojim ciljevima, potencijalnim ograničenjima ili sukobima, očekivanjima za napredak i prirodom veze. Oni će se naravno razvijati, ali postavljaju temelje za veliko partnerstvo.

Nemojte se ponašati kao da znate već sve. „Znajući sve pomaže mi da ne slušam svog trenera. To je ogromno zaostajanje jer sportista misli da sve zna. “

Ben daje savršen primer jednog od tipičnih problema našeg sporta – puno inteligentnih ljudi tipa A koji su samopouzdani i motivisani za nezavisna istraživanja, i ukratko, misle da sve znaju. Ali ako unajmljujete trenera, to činite jer ne znate sve.

Postavljajte pitanja. Protivteža tome da ne budete svesni svega je postavljanje pitanja. Mislim da se najbolji treneri ne boje da objasne svoje filozofije i metodologije, a otvoreni su za konstruktivna pitanja i povratne informacije. U redu je ako želite razumeti zašto i kako sarađivati sa svojim trenerom kako biste to osigurali. To je zdrav deo procesa komunikacije.

Verujte svom treneru. Trenerova vizija, uticaj i / ili plan mogu se ostvariti samo ako mu date priliku. A da biste to učinili, morate verovati svom treneru. Naravno, uvek postoji rizik da se stvari neće odvijati baš onako kako ste se oboje nadali (zapravo, ovo je verovatno!). Ali nećete znati funkcioniše li ako ne napravite pravi pokušaj.

Držite se plana. To je prilično jednostavan koncept, ali to je nešto što puno triatlonaca zabrlja. Kad vaš plan bude gotov, učinite to!

Nemojte biti opsednut Stravom i / ili grupnim treninzima koji ruše tvoj trening. Odlično je trenirati u grupama i korisno je za izvlačenje više iz teških dana, ali pripazite da se ne dovedete u situaciju da se laganog dana uništavate! To se događa sa skoro svim grupama s kojima sam ikad trenirao. Takođe, volim neke Strava KOM-ove, ali držim ih za one dane samo kada je taj trud propisan.

Nemojte nasumično da izmišljate treninge kada ih propustite. “Nedopustljivo je kada se propuste treninzi i sportista pokuša da doda 3 plivanja, 2 bicikla, 2 trčanja u jednom danu da nadoknadi propušteno.“

Ovo je takođe česta greška i recept za katastrofu. Umesto prekomernog vežbanja, napravite sledeće:

Komunicirajte. Biće treninga koje ćete propustiti, osećate se užasno ili jednostavno ne možete. To je deo uravnoteženja triatlona sa životom. Umesto da se skrivate u svojoj pećini, recite svom treneru za to. Nijedan plan nije savršen, a komunikacija je ključna za pravilni trenažni proces.

Recite svom treneru kad ste povređeni.

Ovo je svojevrsno ponavljanje u vezi komunikacije, ali to je tako česta greška koju mislim da je važno uključiti. Ako vas nešto muči, recite svom treneru. Nemojte samo pretpostaviti da biste trebali trenirati kroz to. Prevencija povrede odnosi se na upravljanje signalima pre nego što se pogoršaju.

Ne budite negativni. „Nepokolebljivo – kukajte o svakom setu koji vam je dat na treningu. Uvek se pitam zašto dolaze ako je sve što imaju da se žale. ” —Deb Gifford Essel

Učinite: Neka vas povuku nazad. “Uzdržavanje je ono što ambicioznim sportima treba, jer su skloni preterati u svimu.” —Michael T. Smith

„Na osnovu iskustva, ako imate jako lepog i zgodnog trenera … dodatno ćete se potruditi na onome što vam preporuči za treninge!“ —Shelley Ann Harper

Nikad ovo nisam iskusio, ali ima smisla.

Ne postoji savršeni trener za sve. Pravi trener za vas je onaj kod kog vam odgovaraju logistički faktori kao što su lokacija i troškovi te fizičkim i emocionalnim faktorima kao što su filozofija treniranja i stil komunikacije. Kada tražite trenera, važno je da uzmete sve u obzir i potražite savet / doprinos njegovih sadašnjih i bivših sportista. Jednom kada pronađete svog trenera, vezu temeljite na poverenju, komunikaciji i poštenju. 

Izvor: Triathlete.com (JESSE THOMAS)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)