Bol u prednjem delu kolena ili bol u prednjem kolenu uobičajna je povreda koja se javlja i kod rekreativaca kao i iskusnih triatlonaca. Bol u prednjem kolenu često se naziva patelofemoralni sindrom ili patelarni tendonitis. Izvor bola kod biciklista obično je upala uzrokovana prekomernim ponavljanjem nepravilnih pokreta, a ne oštećenje uzrokovano traumom.

Triatlonci su u većem riziku od razvoja bolova u prednjem kolenu zbog često agresivnog položaja na hronometarskom biciklu. Ako patite od bolova u prednjem kolenu, to može biti posledica nekog od ova četiri uzroka:

Trening

Naglo povećanje obima treninga bilo zbog kilometraže ili treninga sa niskim kadencom (rad na brdu sa većim brzinama) može povećati opterećenje tkiva koje prelaze prednji deo kolena.

Rešenje: Privremeno smanjite kilometražu i fokusirati se na veću kadencu (> 80 obrtaja/min).

Pozicija sedišta (sica)

Prenisko i/ili previše napred postavljeno sedište značajno će opteretiti kvadricepse i patelarnu tetivu. Na triatlonskom ili TT položaju za bicikl, sedište se često gura ka napred po šinama kako bi se „pregazile“ pedale, ali po cenu oštećenja tkiva.

Rešenje: Podesite sedište, ili još bolje, uložite u pravilno podešavanje vaše pozicije na biciklu. Ovo je posebno važno ako ste nedavno kupili novi bicikl, budući da nov bicikl ima drugačiju geometriju od prethodnih dizajna.

Dužina prednjeg pogona

U nastojanju da steknu veću polugu tokom okretanja pedala, biciklisti često koriste duže poluge na prednjem pogonu koje mogu uzrokovati preterano savijanje kolena.

Rešenje: Koristiti prednji pogon sa polugama odgovarajuće dužine.

Pretegnutost mišičnog tkiva

Nedostatak fleksibilnosti može uzrokovati nepravilne pokrete u mišićima stvarajući kompresiju i bol. Pretegnuti kvadricepsi i/ili pretegnute iliotibijalne trake su krivci.

Rešenje: Započnite redovnu rutinu istezanja, masaže i korišćenja valjaka.

Zaklučak

Zapamtite da će ignorisanje bola i pokušaj treniranja sa istim dovesti do značajnijih povreda i većeg gubitka kvalitetnog vremena za trening. Rana prevencija i lečenje povreda koje se ponavljaju može vas pre vratiti na zacrtani put.

Izvor: triathlete.com (Casey Maguire)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)