Stabilnost trupa više je od modnog trenda – to je način da se kičma trenira za učinkovitije kretanje radi boljeg prenosa snage u vašem sportu i poboljšane izdržljivosti za sprečavanje povreda. Ovo su tri razloga zbog kojih će vežbe stabilnosti trupa podići vaše performanse na viši nivo:

  1. Stabilnost trupa nije u snazi, već u vremenu. Mišići trupa ne bi trebalo biti RE-aktivan, već PRO-aktivan. U zdravoj stabilnoj kičmi naš bi mozak trebalo pokrenuti pravilno regrutovanje mišića pre nego što pokrenemo ruke i noge kako bismo mogli dinamički kontrolisati kretanje u kičmi.
  2. Položaj je važan. Stvarnost je takva da smo mi stvorenja navike. Naš relativno neaktivan životni stil znači da svi imamo problema sa držanjem tela i lošim navikam zbog lošeg sedenja za stolom, u automobilu i korištenjem mobilnih uređaja. Vremenom se ti loši položaji utisnu u naš mozak, a mi te neravnoteže unosimo u svoj trening. Uskakanje u patike neće magično popraviti vaše držanje. Kao sportista, vaš je posao rešiti ove posturalne neravnoteže kako biste osigurali da u svaki trening ubacimo najbolje držanje. Bolja pozicija = bolje performanse.
  3. Trening mora biti postepen kako bi se prave grupe mišića aktivirale da rade: Tajna treninga je poboljšavanje reaktivnog vremena vaših prednjih i mišića sa strane trupa kao i mišića kičmenog stuba. Dubinske vežbe trupa (Faza 1) formirane su kako bi se osiguralo da se fokusirate na pravi obrazac regrutovanja mišića. Radićete ove vežbe tokom 8-10 treninga kako biste uspostavili snažnu osnovu u pogledu regrutovanja i stabilnosti mišića. Nakon što izgradite novu memoriju mišića. (Faza 2) Rotacija trupa i (Faza 3) Napredna  Integracija se uvode kako bismo pružili vrstu stabilnosti trupa koju trebate koristiti u svakom treningu i trci da biste osigurali da vam kičma bude u pravoj poziciji.

Vaš trup nije samo paket od 6 mišića, već sistem mišića koji kontrolišu precizno kretanje svakog segmenta kičme. Ovaj sistem uspešno koriste nebrojani sportisti sa kojima radim radi ublažavanje bolova, pojačavanju izdržaja tokom treninga. Pronađite vremena za ove vežbe i poboljšanje svoju formu. Vaš sport je dinamičan. Vreme je da i vaš trup utreniramo da bude još dinamičniji.

Izvor: triathlete.com (Jay Dicharry)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)