Budući da je bazene definitivno teško pronaći, sada bi moglo biti idealno vreme da potražite onaj savršeni neopren za plivanje i trke na otvorenom, kada se sezona ponovo krene. Predstavljamo vam šest muških triatlonskih neoprenskih odela – dajemo vam pregled potpuno novih favorita – kako bismo suzili izbor. Najvažnija stvar za svaki neopren da vam odgovara veličina, ali pre nego što isprobate, važno je da razumete osnovne stvari o neoprenu. Među vašim vodičima su Shaun Guest – doživotni plivač i triatlonac – i Chris Foster – bivši profesionalni triatlonac i urednik na sajtu Triathlete. Današnja muška neoprenska odela čak su i više specijalizovana nego ikad, pa u nastavku razvrstavamo šta je za vas bitno. Tražite muški neopren? Pogledajte ovde.

Zoot Wikiwiki

$700, Zootsports.com

Women's triathlon wetsuit
Ako tražite brzinu, Zoot vam to može isporučiti. Ako tražite topli neopren i dodatnu plovnost, pogledajte donje recenzije ili možda potražite neki drugi Zoot proizvod. Ovaj neopren pruža dovoljno toplotne izolacije za većinu temperatura, ali testeri su preporučuju drugu opciju za ekstremne uslove.

Neopren Wikiwiki je „lagan i tanak“, i prvi je na tržištu 5 mm neopren na rukavima. Gotovo da nema težinu kad ga podignete. Neopren se lepi na vaše telo i kreće se zajedno s vama kroz vodu, zahvaljujući ukupnom tanjem neoprenu.

Iako je tanak i lagan neopren izvrstan, to takođe znači da je verovatnije da će s vremenom pretrpeti oštećenja i habanje. Nakon nekoliko nedelja, delovi kod zglobova i vrata već su pokazivali blage znakove upotrebe.

Testeri su plivali u ženskom neoprenu i izjasnili se da je osećaj veličine pravi. Postoji šest veličina za žene Zoot neoprena, dok muškarci biraju između osam. Ukupna fleksibilnost Wikiwiki omogućava mu da se uklopi u niz ženskih tipova tela bez ograničenja – uključujući one s jačim bokova, prsima ili stomakom.

TYR Hurricane Cat 1

$250, Amazon.com

Women's triathlon wetsuits
TYR je vrlo renomirana kompanija u plivanju i triatlonu s velikim prisustvom u sportu. Jedno vreme stvarali su i prodavali neka od najskupljih neoprena na tržištu … čak i ona koja su dolazila u svojoj metalnom koferu. Dakle, kada smo krenuli u testiranje najosnovnijeg modela linije Hurricane, polagali smo velike nade da će se neke od elitnih karakteristika nači i u Cat 1.

Recenzenti su bili zadovoljni Cat 1 u održavanju toplote i plovnosti. Neopren je u delu torza i nogu debeo 5 mm koji podiže donji deo tela i pruža ravnomerniji položaj prilikom plivanja, dok su ruke 2 mm za lakše poteze rukom.

Za razliku od ostalih neoprena koje smo testirali, materijal Cat 1 nije izuzetno fleksibilan. Materijal se oseća krut i nikada ne grli i ne formira po telu plivača. To ostavlja puno dodatnog prostora pa se voda nagomilava i plivač se oseća teško, kao da pliva unutar odela.

Sa sedam opcija ženskih i osam muških veličina, postoji izbor za većinu. Testirali smo ženski neopren i utvrdili da je prilagođavanje vrlo dugo s obzirom da smo sledili preporuke tablice veličina. Ako je dimenzioniisanje konzistentno u celosti, ovo će odgovarati sportistima s dugim torzom i dugim nogama, dok bi oni s većim prsima i ramenima trebalo biti veći.

Roka Maverick MX

$500, Roka.com

women's triathlon wetsuits
MX u najnovijem Roka odelu znači „Maksimalna plovnost“. Dok MX popunjava prazninu na tržištu za vrhunsko odelo koje udovoljava položaju neelitnog plivača u vodi. Znamo da je malo verovatno da će triatlonci koji se plivanjem bave kratko postići položaj tela poput Lucy Charles… a Roka koristi taj koncept.

Ovo se odelo može pohvaliti s 20% više uzgonom od Rokinog odela za početnike, a kada ga je testirala elitna plivačica, bila je poput vodene bubice koja je preletela vodenu površinu. Neopren je teži od većine vrhunskih modela jer u dizajnu ima više delova od debelog 5 mm neoprena. Ali kada je odelo u vodi, podiže prsa, bokove i noge plivača i poboljšava položaj svakog plivača kojem tonu noge.

Size ranges are unique to Roka, and studying the sizing chart is highly recommended. There are 10 women’s options and another 10 men’s. We tested the women’s medium, which fits a much smaller body than other brands. All the testers responded that the arms are extremely snug, so women with muscular arms should size up or consider a men’s suit.

Rasponi veličina jedinstveni su za Roka, a preporučuje se proučavanje tabele veličine. Postoji 10 opcija za žene i još 10 za muškarce. Testirali smo ženski medij koji odgovara mnogo manjem tijelu od ostalih marki. Svi testeri su odgovorili da su ruke izuzetno pripijene, pa bi žene mišićavih ruku trebale povećati veličinu ili razmotriti muško odijelo.

Quintana Roo HYDROsix

$600, Quintanarootri.com

Women's triathlon wetsuits
Ako ste se bavili triatlonom u ranim godinama, posedovali ste nešto iz Quintana Roo-a. Napravili su neke od prvih triatlonskih bicikala i prva triatlonska neopren odela. Vreme prolazi, ali oni koji su strastveni prema sportu i inovacijama ostali su s njima. Hydrosix vraća ovaj dugogodišnji brend na ramena elitnih sportista i svi starosnih grupa.

Ono što se ističe u ovom neoprenu je materijal „SuperStretch“ koji se koristi na rukavima, ali se proteže kroz ramena i u bočni deo. Ovo produženje tankog materijala omogućava sportisti slobodu u svim mišićnim grupama. Kada se ta sloboda upari sa propusnom pločicom na podlakticama, osećaj nošenja neoprena gotovo je u potpunosti nestao s gornjeg dela tela.

Testirali smo M2 – jednu od sedam opcija za određivanje veličine žena. Raspon se naginje ka sitnijim telima i znatno mu nedostaje u većim dimenzijama. Žene veće od 150 kilograma u osnovi imaju jednu mogućnost ili mogu isprobati jednu od sedam muških veličina. Ispitivači su saglasni da je torzo odela bio vrlo kratak, što je uzrokovalo preterani pritisak na ramena i između nogu, te ne bi preporučili ovo odelo za visoke žene.

Orca TRN

$160, Orca.com


TRN je jedno od jedinstvenih neoprena na tržištu iz više razloga: Prvo, proizvod koji smo testirali ne podudara se s internet opisima. Umesto debljine neoprena od 5 mm i 2 mm, kako je opisano, to je čvrstih 2 mm od vrata do zglobova. Ovo je drugačiji pristup neoprena za početnike ne pružajući toliko plutanja kao druge marke. Ispitivači su otkrili da im se sviđa sloboda kretanja i trčanja zbog tankih neoprenskih ploča za bokove i noge.

Drugo, jednostavnost i niska cena čine ovaj neopren izvrsnom opcijom za više od samo triatlonskih trka. Mogli biste ga nositi na trening u bazenu bez hlora. Treneri ga mogu nositi da im bude toplo dok radite sa sportisitima početnicima. Koristite ga za dodatnu toplotu dok učestvujete u nekom drugom vodenom sportu. Opcije su bezbrojne za povoljan i udoban neopren.

Napokon, vodič za određivanje veličine Orca nudi samo pet izbora za žene (testirani neopren) i mnogo većih devet izbora za muška odela. Van rozih ukrasa, čini se da žensko odelo nije posebno prilagođeno ženskom rodu.

HUUB Aegis 3

$450, Huubusa.com

women's triathlon wetsuits
Malo smo istražili i pogledali tutorial pre nego što smo skočili u Aegis. Postoji jedinstveni HUUB „Breakaway Zipper“ koji je standardan za njihova triatlonska odela. Srećom, HUUB je stvorio nekoliko sjajnih demo videa i osećali smo se sigurni kad smo krećemo da ga testiramo.

Naš prvi pokušaj nije bio savršen, predaleko smo povukli patentni zatvarač i otvorili mogućnost da se sam otvori. Nakon brzog završetka, neopren je ispravno odgovarao plivanju. Raspoređivanje Breakawaya na kraju plivanja je jako zabavno: jedno brzo navlačenje prema gore i celo odelo je otvoreno! Dobro je provežbati s HUUB odelom više puta pre trke, čak i ako imate puno iskustva sa neoprenima.

Testirali smo Ženski ML, jednu od osam opcija, nakon što je HUUB ispravno predložio „ako sumnjate … uzmite jednu veću veličinu.“ Znajući da se tela triatlonaca ne uklapaju u jednu kategoriju, bilo je sjajno videti inkluzivnu opciju dimenzionisanja „kratko / zdepasto“.

Izvor: triathlete.com (SARA MCLARTY)

Jovan Ponjevic
Latest posts by Jovan Ponjevic (see all)
sr_RS